Afbeelding

Het WK in Qatar is begonnen. Wat valt ons op?

Partnerbijdrage

Het meest rumoerige WK sinds de invoering van het betaalde voetbal, zo kunnen we deze editie in Qatar noemen. Niet zozeer vanwege de sfeer in de stadions, waar het ditmaal niet de vuvuzela’s zijn maar de vele soorten percussie waardoor mensen aan het twitteren slaan. Ook is dit wereldkampioenschap er één van de vele randverschijnselen die opvallen. Zoals Tietenman. 

4,3 miljoen kijkers

Het was de hamvraag onder voetbal- en Oranjefans: “Ga jij nog kijken?” Slechte kijkcijfers zouden er immers mede voor zorgen dat de FIFA het uit zijn hoofd zou laten om nog eens een WK in een omstreden land te organiseren. Maar kennelijk had menigeen een dagje thuiswerken ingepland, of is men bijtijds van het werk vertrokken. Het potje Senegal-Nederland (0-2) trok 4,3 miljoen belangstellenden. Op tijdstippen dat veel andere wedstrijden afgewerkt worden (11:00 en 14:00), zijn veel mensen niet in staat om de gang van zaken op het veld te volgen, terwijl ze wel een weddenschap plaatsen op de nu legale bet sites, kijk hier voor meer informatie

Het gedoe met de One Love-band

Statements tegen de gang van zaken die voorafging aan het toernooi, zijn (nog) niet gemaakt. De One Love-band, die voor inclusie staat, zou indirect mensen aan het denken moeten zetten, maar kort voor aanvang van de wedstrijd Senegal-Nederland liet de FIFA weten dat het dragen ervan direct bestraft wordt met een gele kaart. Oranjecaptain Virgil van Dijk liet het dubieuze record van snelste gele kaart ooit aan zich voorbij gaan en droeg een neutrale band. 

Doelmannendiscussie

De een zit midden in de stikstofdiscussie, de ander windt zich dagelijks op over de doelmannendiscussie. Maandenlang gaat het al over het al dan niet selecteren van Jasper Cillessen (uiteindelijk niet dus), de vorm van Remko Pasveer en Justin Bijlow en het gebrek aan ervaring van degene die tegen Senegal verrassend aan de aftrap verscheen: Andries Noppert van SC Heerenveen. De ruim twee meter lange goalie hield, tot opluchting van Louis van Gaal, zijn doel schoon. 

“We can come an end”

Wanneer Oranje niet opstoomt richting zijn eerste wereldtitel, hebben we in ieder geval de onofficiële prijs voor meest kleurrijke bondscoach te pakken. Louis van Gaal heeft geheel zijn eigen opvatting over voetbal, de media die daar als vliegen omheen zwermen en het begrip taal. Hij spreekt op zeker niveau Spaans en Duits en de opvallende steenkolen-Engelse quotes waren in zijn periode bij Manchester United niet van de lucht: het boek Different Cook werd er selfs naar vernoemd. Wat Louis van dit WK verwacht? “We can come an end”. 

Tietenman zit zonder zakgeld

Een opvallende Oranjesupporter is Alkmaarder Harry Goudsblom, beter bekend als Tietenman. Hij kreeg in het kader van een zogenaamd Fan Leader-programma zijn reis en tickets voor het WK vergoed en zou ook 65 euro zakgeld per dag ontvangen van de Qatarese autoriteiten. Zolang hij maar positieve berichten plaatste over het WK, en negatieve reacties rapporteerde. De beloofde dagvergoeding werd ingetrokken, ironisch genoeg vanwege de negatieve berichtgeving over deze manier van WK-propaganda. Maar ach, er is toch ‘opeens’ geen biertje te koop in de stadions: de tribunes werden kort voor aanvang van het toernooi drooggelegd.