Adrianus VI
Adrianus VI

Expositie Adrianusjaar door stichting Tabgha

Algemeen

SCHIPLUIDEN - Stichting Tabgha heeft van zaterdag 9 juli tot en met 19 november een nieuwe expositie: Adrianusjaar. 

De Utrechtse Adrianus VI, geboren als Adriaan Floriszoon, is de enige Nederlandse paus ooit. Precies vijfhonderd jaar geleden, in 1522, wordt Adriaan totaal onverwacht verkozen. In die tijd beleeft de kerk in West-Europa een grote crisis. Veel kerkleiders zijn corrupt en het Vaticaan is bankroet. Een slechtere tijd om paus te worden, is er niet.
De mensen in Rome zijn blij dat er eindelijk een nieuwe paus is, maar een ‘barbaar uit het noorden’? Ze hebben geen vertrouwen in hem. Adrianus moet zich staande houden in een zeer vijandige omgeving en probeert trouw te blijven aan zichzelf. Hij wil de kerk hervormen en gaat over tot actie. Zeshonderd dagen na de aanvaarding van zijn ambt sterft hij. Welk verschil heeft Adrianus VI in deze korte tijd kunnen maken?

Tabgha
Tabgha is de naam van een expositie van devotionalia en is gevestigd te Schipluiden aan de Vlaardingsekade 7, hoek Paardenmarkt. Het beheer van de expositie is door een werkgroep bestaande uit zeven personen. Meerdere vrijwilligers verlenen hand- en spandiensten. Openingstijd is op zaterdag van 14.00 uur tot 16.00 uur. www.tabgha.nl