Leer bridgen bij de Delftse bridgeclubs
Leer bridgen bij de Delftse bridgeclubs

‘Bridgen is uitdagend en gezellig!’

Algemeen

DELFT - Vier Delftse bridgeclubs - Gisolf, De Gaech, One Down Delft en Prometheus werken al jaren samen om het bridgen in Delft te promoten. Dit doen zij door gezamenlijk een bridgecursus voor beginners te organiseren. Ook dit jaar staat deze weer op de planning. De cursus bestaat uit twaalf lesavonden op dinsdag óf donderdag van 19.30 uur tot 22.00 uur en start op dinsdag 13 en donderdag 15 september. 

Door Cheyenne Toetenel

“We beginnen weer!”, vertelt Fred Platzek, die vanuit One Down Delft deel uitmaakt van de stuurgroep waarin de vier clubs zijn vertegenwoordigd, enthousiast. “We pakken het dit jaar alleen net even anders aan dan voorgaande jaren. Waar voorheen de lessen gegeven werden op een neutrale locatie, in het buurthuis aan het Herman Gorterhof in de wijk Voorhof, verplaatsen we de cursus nu naar de locaties van onze eigen vier clubs op de eigen speelavonden. Zo kunnen beginnende spelers alvast kennismaken met de clubs en zelf ervaren welke club bij hen past voor eventuele inschrijving na de beginnerscursus.” De ene cursusgroep gaat op dinsdag spelen en de andere groep op donderdag. “Per avond worden twee verschillende bridgeclubs aangedaan. Beide cursusgroepen volgen dus zes lessen op een locatie en zes lessen op een tweede locatie. Fijn voor de cursisten, want op deze manier kunnen zij vooraf of na afloop van de les direct even praten met leden van die club om een idee te krijgen van hoe het er daar aan toegaat.” 

Beginnerscursus
‘Bridge in een Flits 1’ is een beginnerscursus van twaalf lessen die plaatsvinden vanaf half september tot half december. “In principe kan iedereen die het leuk vindt om het spel te leren zich inschrijven, ongeacht leeftijd. Inschrijven hoeft ook niet met een duo; er zijn ook veel enkelingen die elkaar op de cursus ontmoeten en een duo vormen. We vragen een vergoeding van slechts 80 euro voor de volledige cursus om de ruimte te huren en de docenten te betalen. Daarbij ontvang je gratis een cursusboek.” Het eerste deel van een les bestaat uit theorie, het tweede deel uit het ‘zelf doen’ onder begeleiding. “Het is goed om dat wat je leert direct in de praktijk te brengen middels aangepast spel. Stapsgewijs leer je steeds meer mogelijkheden binnen de twaalf lessen.” Vervolgens is er de mogelijkheid om vanaf februari mee te doen aan de vervolgcursus ‘Bridge in een Flits 2’ die wederom bestaat uit twaalf lessen. “Na deze cursus bestaat de mogelijkheid om in te stromen bij één van de Delftse bridgeclubs, want dan ken je voldoende vaardigheden. Om laagdrempelig te kunnen ondervinden welke club goed bij je past, laten wij cursisten na afloop van de cursus een aantal maanden gratis meespelen bij de clubs. Welke club mensen uiteindelijk kiezen maakt niet uit, het gaat ons er echt om dat we mensen het spel leren. Ook als cursisten besluiten zich bij geen enkele club aan te sluiten en het spel thuis of bij een grijze middagclub oppakken vinden wij dat helemaal prima.”

Uitdagend
Je aansluiten bij één van de bridgeclubs kent wel voordelen, aldus Platzek. “Op de club is er de mogelijkheid om feedback van anderen te ontvangen, wat je kunt gebruiken in je volgende spel om nóg beter te worden. En de routine van wekelijks spelen zorgt op zichzelf ook al dat je groeit in het spel.” Platzek vindt bridge zelf een fascinerend spel. “Bridgen is verslavend leuk. Wat mijzelf altijd triggert is dat ik fouten maak die ik niet had mogen maken. Kritisch op jezelf zijn is ook af en toe goed. En je speelt met een partner die ook fouten maakt, dat leer je ook accepteren. In de omgang met mensen is dat ook weleens goed.” Wat het spel zelf zo interessant maakt? “Bridge is uitdagend en gezellig. Het zinvolle vind ik dat je je hersens gebruikt. Het is goed om eventuele problemen in je hersenen te voorkomen. Ik ben er zelf van overtuigd dat het helpt als je regelmatig moet nadenken over dingen. Dit prikkelt de hersenen. Het spel is daarnaast afwisselend en sociaal. Een spel duurt zo’n vijf minuten en dan start een nieuw spel. En na twintig minuten krijg je twee nieuwe tegenstanders. Met hen kun je na afloop een praatje maken.” Platzek zelf blijft na afloop van een speelavond vaak nog lang hangen voor de gezelligheid. “Dat is hartstikke gezellig, maar natuurlijk geen verplichting. Het is maar net waar je zelf behoefte aan hebt.”

Mail voor meer informatie en aanmelden naar bridgecursusdelft@gmail.com.