'Verduurzaming is belangrijk, maar moet wel voor iedereen mogelijk zijn'
'Verduurzaming is belangrijk, maar moet wel voor iedereen mogelijk zijn' Foto: Willem de Bie

Raadstaal: Leon Hombergen - PvdA

Politiek

DELFT – Het bestuur van de stad is in handen van door de inwoners gekozen gemeenteraadsleden. Delft heeft 39 raadsleden die als volgt zijn verdeeld: STIP (6), D66 (6), GroenLinks (6), Hart voor Delft (5), VVD (3), PvdA (3), SP (2), CDA (2), Onafhankelijk Delft (2), ChristenUnie (2), Volt (2). Deze week een gesprek met Leon Hombergen van de PvdA; wie is Leon en wat vindt hij belangrijk voor de stad?

Wat doe je naast je raadswerk?
Ik ben in Delft opgeleid als Civiel Ingenieur, zeg maar Weg- en Waterbouwer. Ik werk vier dagen per week bij Rijkswaterstaat bij die dienst die grote projecten aanstuurt. Ik werk bij een afdeling die adviseert over het marktbeleid voor aannemers en ingenieursbureaus en die innovaties uitlokt bij marktpartijen voor bijvoorbeeld duurzaamheid. Daarnaast geef ik een dag per week les aan de TU-Delft aan masterstudenten die later bouwmanagement gaan doen. Afgelopen jaar had ik 100 studenten in mijn examenzaal.

Wie is als het over politiek gaat een voorbeeld voor jou?
Van vroeger is dat Willem Drees: kundig en verbindend. In deze tijd zijn dat Lutz Jacobi: met haar heb ik samengewerkt toen ik raadslid was bij het Hoogheemraadschap. Slim, helder, to the point. Fijn om mee samen te werken! En ook Frans Timmermans, die ik heb ontmoet en horen speechen. Meestal uit het blote hoofd geeft hij een helder zicht op de politieke keuzes. Inspirerend, gedreven in zijn doelen, maar ook verbindend.

Waarom koos je voor de PvdA?
Daar heb ik best lang over gedaan. Toen ik studeerde was ik al politiek geïnteresseerd, en dachten velen al dat politiek wel iets voor mij zou zijn. Maar ik vond mezelf nog niet voldoende ontwikkeld om voor één partij te kiezen. Later koos ik voor de PvdA omdat ik het belangrijk vind dat kansen eerlijker verdeeld worden in de maatschappij, en omdat de partij wat minder dogmatisch werd. Zelf heb ik geluk gehad: toen ik een jaar of vier was raakte mijn vader arbeidsongeschikt. Gelukkig waren er toen goede regelingen qua uitkeringen en studiefinanciering zodat ons gezinsleven door kon gaan en ik toch kon studeren. Ook dat vind ik belangrijk aan de PvdA.

Wat heeft de PvdA voor de Delftse bevolking bereikt?
De PvdA heeft traditioneel gezien altijd gezorgd voor goede betaalbare huisvesting, en een goed sociaal vangnet. Daar mag wel weer een tandje bij: ik ben echt bang dat de bevolking nu door inflatie en de effecten van de oorlog, zoals de gestegen gasprijs, verarmt, en die oude vangnetten weer veel belangrijker worden.

Wat zou je, politiek gezien, graag willen verwezenlijken?
Op de foto sta ik bij station Delft Campus; hier zie je dat Delft veel gaat veranderen. Het station is duurzamer geworden, met eigen zonnepanelen. Ook komen er steeds meer reizigers, en kun je veel beter met de fiets hier komen. De Schie-oevers zullen veel meer een woongebied gaan worden; het is best spannend of en hoe dat gaat lukken. Ook zullen de reeds bestaande wijken Tanthof en Buitenhof verder worden verduurzaamd. Die verduurzaming is belangrijk, maar moet wel voor iedereen mogelijk zijn. Ook als je even niet die gevulde bankrekening hebt, met een gewone modale baan of daaronder.

Wat zijn politiek gezien jouw aandachtsgebieden?
Ik ben in de eerste plaats de fractievoorzitter van de PvdA en ik moet zorgen dat iedereen in mijn fractie goed uit de verf komt. Gelukkig heb ik een mooie groep, heel diverse fractieleden, die allemaal weer hun eigen kijk op dingen hebben. Heel goed! Daarnaast zit ik in de commissie Economie, Financiën en Bestuur. Ik vind het belangrijk dat we een stevige, goed benaderbare gemeente hebben, die verstandig met het geld omgaat. Helaas zie ik vaak dat overheidsorganisaties bureaucratischer worden, of blijven hangen in beleidsplannen. Ik wil voorkomen dat dat met Delft gebeurt.

Wat is een onderwerp dat je na aan het hart ligt?
De afgelopen dertien jaar ben ik raadslid geweest bij het Hoogheemraadschap van Delfland, dat sloot mooi aan op mijn eigen vakgebied. Alles wat met water te doen heeft ligt me nog steeds aan het hart. Dat er in de Delftse Hout vaak blauwalg zit, en onze grachten vol kroos, is geen toeval: ons water is veel te veel vervuild. Dat terwijl iedereen lekker zou moeten kunnen zwemmen en afkoelen in de Delftse Hout.

In ons coalitieakkoord gaat ook de gemeente dat verbeteren: meer water en groen in de stad. Maar nog belangrijker: Ik voorzie dat de komende periode voor veel mensen zwaar wordt door gebrek aan woningen, de stijgende rente, inflatie, Rusland. Heb je er zelf niet zo veel last van, dan ken je wel iemand in je omgeving die het steeds moeilijker heeft de eindjes aan elkaar te knopen. Den Haag heeft hier geen goed antwoord op, omdat er veel te lang alleen maar is gestuurd op marktwerking en kleine overheid. Beweging vanuit de landelijke politiek is nodig, maar als gemeente kun je hier en daar wel wat oplossen en mijn inzet is dat we dat ook gaan doen.

Ook de verduurzaming van onze wijken moet doorgaan maar dat moet wel deskundig gebeuren, en haalbaar zijn voor iedereen. Het fundament daarvoor in Delft is best goed, met de warmte uit de Rotterdamse haven, maar we moeten wel opletten: als het goed wordt gebruikt, kan verduurzaming helpen de energie voor iedereen betaalbaar te houden. Eerlijke kansen voor iedereen, met name voor de kinderen vind ik heel belangrijk. Soms raken kinderen al jong op achterstand, doordat ze zonder goed ontbijt in de klas zitten, thuis niet rustig hun huiswerk kunnen maken of hun ouders het schoolsysteem minder goed begrijpen en kunnen bijspringen. Het kind kan daar niets aan doen. In de komende periode willen we die verschillen kleiner maken.
En ik vind diversiteit en inclusie in alle vormen heel belangrijk. Als LHBT’er weet ik maar al te goed dat aandacht hiervoor niet mag verslappen. Delft is er gewoon voor iedereen!