Heb je een uurtje per week over? Geef het aan een leerling. (Foto: PR)
Heb je een uurtje per week over? Geef het aan een leerling. (Foto: PR) Foto: © Ruben Timman

School ‘s Cool: ieder kind verdient een steuntje in de rug

Algemeen

DELFT – Het wordt een spannende dag binnenkort: dan stappen duizenden scholieren voor het eerst hun nieuwe middelbare school binnen. Andere mensen, andere eisen. Er wordt ineens een stuk meer van je gevraagd.

Voor sommige kinderen is die overgang moeilijker dan voor andere. Die kunnen wat extra aandacht gebruiken. kinderen die weinig zelfvertrouwen hebben maar het wel kunnen (volgens de begeleiders van groep 8). Daardoor zijn ze soms ook minder gemotiveerd; kinderen uit gezinnen die hebben moeten vluchten en kinderen die leren moeilijk vinden. Voor die kinderen is er ‘School ‘s Cool’. School ‘s Cool is een mentorprogramma dat als doel heeft het zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid van leerlingen te vergroten, zodat zij een goede en fijne schooltijd hebben en succesvol een diploma halen. Hiermee levert School’s Cool een bijdrage aan het vergroten van de kansengelijkheid in Delft: “Ook kinderen in kwetsbare omstandigheden hebben kansen. Wij geloven in gelijke kansen voor elk kind, dat ieder kind recht heeft op een succesvolle schoolcarrière, ongeacht hun situatie. 

Vrijwilligers
Om dat te kunnen doen heeft School ‘s Cool vrijwilligers nodig. Mensen die het leuk vinden om als mentor een scholier een tijdlang te begeleiden in hun eigen huis. Het is geen bijles; De focus van de begeleiding ligt op het aanleren van vaardigheden die de scholier nodig heeft. Denk aan plannen, en aan het ‘leren leren’. Het belangrijkste echter is dat de mentoren er zijn voor de scholier, zodat het gezien wordt en een veilige plek heeft om alle vragen die hij/zij heeft te stellen. De periode bij School ‘s Cool duurt een tot anderhalf jaar. Hierbij worden de maanden net voor en net na het ‘overbruggen’ meegenomen, zodat de mentoren kunnen zien of de leerling goed landt. Het streven is dat de leerlingen na deze periode zelfstandig verder kunnen. Maar de periode is geen wet: School ‘s Cool levert maatwerk, het ene mentoraat loopt daardoor wat langer, het andere wat korter.

Inhaalslag
Die vrijwilligers zijn er gelukkig; Bijna honderd mensen zetten zich voor School ‘s Cool in. Maar dat mogen er nog meer worden. Er is namelijk deels nog een inhaalslag te verwerken; de coronacrisis heeft ook bij de schoolkinderen sporen nagelaten en er zijn meer aanmeldingen. Heb je een uurtje per week over? Geef het aan een leerling. Het motto van School ‘s Cool kun je samenvatten als: Eén kind helpen verandert misschien niet de hele wereld maar het kan de wereld van één kind veranderen.” Geef jij School ‘s Cool, en daarmee al die kinderen, een steuntje in de rug? Meer info: marijke@schoolscooldelft.nl of kijk op www.schoolscooldelft.nl.