'Dat betuttelen van de jeugd vind ik vreselijk'
'Dat betuttelen van de jeugd vind ik vreselijk' Foto: Reinoud Roemer

Raadstaal: Lisette de Jongh Swemer - Hart voor Delft

Politiek

DELFT – Het bestuur van de stad is in handen van door de inwoners gekozen gemeenteraadsleden. Delft heeft 39 raadsleden die als volgt zijn verdeeld: STIP (6), D66 (6), GroenLinks (6), Hart voor Delft (5), VVD (3), PvdA (3), SP (2), CDA (2), Onafhankelijk Delft (2), ChristenUnie (2), Volt (2). Deze week een gesprek met Lisette de Jongh Swemer van ‘Hart voor Delft’; wie is Lisette en wat vindt zij belangrijk voor de stad?

Wat doe je naast je raadswerk?
Ik zet me zo veel mogelijk in voor mensen die een zetje nodig hebben. Contact leggen met instanties, een luisterend oor zijn, adviseren over hoe je het hoofd boven water houdt. Of gewoon een boor pakken, of naald en draad, om iets te repareren. Opruimen en schoonmaken zodat iemand eventjes geholpen is. Helpen om orde te scheppen in een huishouden. Dat doe ik in mijn vrije tijd. En ik werk voor het ministerie van Onderwijs: bij DUO adviseer ik over het hoger onderwijs, met name over financiële zaken.

Ik ben ook lid van de ondernemersraad van DUO, voorzitter van de afdeling Den Haag en lid van het dagelijks bestuur van onze departementale ondernemingsraad. Ik ben pleegmoeder en hockey bij Hudito in een gemengd trimmersteam. Als ik de hond uitlaat ruim ik zwerfvuil op, niets doen is niks voor mij.
Wie is als het om politiek gaat een voorbeeld voor jou?
Een politiek voorbeeld voor mij is Pieter Omtzigt, maar ook Caroline van der Plas. Ze begrijpen de problemen waar mensen tegenaan lopen, luisteren goed en slaan bruggen tussen mensen om problemen op te lossen. Ze staan náást je, niet tegenover je, En ze laten niet los tot iets opgelost is; daar herken ik mezelf in.

Waarom koos je voor Hart voor Delft?
Hart voor Delft staat altijd náást mensen, ook degene die de gemeente uit het oog heeft verloren. Bij Hart voor Delft vind je geen klimaatfanatici en we laten ons niet de mond snoeren door Woke-aanhangers. Bij ons mag je nog een kippetje eten, een biertje drinken of (ja ja.. ) een sigaretje opsteken. We lezen je niet de les en laten mensen in hun waarde. Niet alles is goed voor je, dat weten we wel, maar stop met beleren, beter weten en dat wijzen op ‘fout’ gedrag. Dat vind ik beklemmend en Hart voor Delft geeft ruimte.

Wat heeft Hart voor Delft voor de Delftse bevolking bereikt?
Hart voor Delft heeft geholpen om wijkcentrum De Border weer op de kaart te zetten, omdat je wilt dat mensen die daar behoefte aan hebben ergens terechtkunnen. In de gemeenteraad komen we op voor Delftenaren die gewoon willen leven, wonen en werken in de stad zonder dat de gemeente ze op de huid zit. Hun zorgen brengen we constant voor het voetlicht.

Wat zou je politiek gezien graag willen verwezenlijken?
Ik zou willen dat het beter gaat met Delft en dat Delft er voor iedereen is; ook voor mensen die weinig perspectief zien en denken dat ze er niet toe doen. Ik denk aan alledaagse dingen waar mensen mee te maken hebben zoals weer contant kunnen betalen in het zwembad, de bibliotheek en aan de balie bij de gemeente. Eigenlijk bij alle publieke voorzieningen. Persoonlijk contact en open spreekuren, zodat je weer als mens behandeld wordt.

Wat zijn politiek gezien jouw aandachtsgebieden?
Ik zit in de commissie Economie, Financiën en Bestuur (EFB) en houd mij bezig met onder andere financiën, de binnenstad en veiligheid. Binnen de fractie adviseer ik ook over andere onderwerpen, zoals jongeren, parkeren en wonen. Ik ben plaatsvervangend voorzitter van de commissie Ruimte en Verkeer.

Kloof dichten
Wat mij aan het hart gaat, is de kloof die ik zie tussen mensen die zichzelf goed kunnen redden en anderen die dat niet lukt. De overheid maakt het te moeilijk voor je en brengt mensen in problemen. Mensen hebben bijvoorbeeld een schuld bij de zorgverzekering omdat ze de zorgtoeslag moeten gebruiken om rond te komen. En de gemeente vraagt mensen de hemd van het lijf bij een eenvoudige zorgvraag. Mensen haken dan af, want snappen gewoon niet waarom het allemaal zo moeilijk gaat.

Betaald parkeren en fietswrakken
Andere dingen die ik bij de kloof tussen de gemeente en de Delftenaren zie? Bijvoorbeeld een parkeervergunning zomaar ongevraagd invoeren, terwijl je jouw autootje maar net kunt betalen. Of een gezin in een gehorige flat, terwijl er geen huisje met een tuintje in de sociale woningbouw meer te vinden is omdat we blijkbaar vinden dat sociale huur alleen nog maar in flatgebouwen plaatsvindt.
Ook buren van een luidruchtig studentenhuis in een straat vol met fietswrakken verliezen invloed op hun eigen woonomgeving. Ik houd ervan als het netjes is, dus graffiti en zwerfvuil maar bijvoorbeeld ook vieze sloten vind ik vreselijk. De gemeente doet wat ze kan, maar er is meer mogelijk.

Ruimte om te chillen
Tenslotte maar voor mij heel belangrijk, dat zijn de jongemensen in Delft die geen plek hebben in de buitenruimte ennergens terechtkunnen om te chillen met elkaar. Veelvolwassenen zijn vergeten dat je als je jong bent ruimte nodighebt om te ontdekken wie je bent. Dat betuttelen van jeugd vindik vreselijk. Geef ze ruimte om elkaar te zien op hun eigenmanier. Ik heb een jaar economie gegeven op het Stanislas,VMBO, Krakeelpolderweg.Ik heb zo’n plezier gehad met de jongeren, nieuwsgierig naarhoe het leven werkt en ambitieus in wat er mogelijk is. Ik gaf gratis bijles en examentraining omdat geld geen belemmering zou mogen zijn om iets ervan te maken. Je kennis delen en niet voor jezelf houden vind ik heel belangrijk.

De Technische universiteit zou wat dat betreft weer Nederlandstalig moeten worden om de kloof tussen de academische wereld en ons te verkleinen. Overal mogelijkheden en kansen dus om mensen bij elkaar te brengen en te verbinden. Ik doe wat ik kan met Hart voor Delft om elkaar te blijven zien en te helpen.