De wethouder en burgemeester namen de wandelroute officieel in gebruik
De wethouder en burgemeester namen de wandelroute officieel in gebruik

Studenten brengen slavernijverleden Delft in kaart met stadswandeling

Algemeen

DELFT - Een beter begrip voor elkaar begint met het kennen van onze gezamenlijke geschiedenis. Ook als die ongemakkelijk is. Stilstaan bij de opheffing van de slavernij is belangrijk. Studenten van de minor Koninkrijkszaken van De Haagse Hogeschool hebben met een stadswandeling in het slavernijverleden van Delft in kaart gebracht.

In het Nederlandse onderwijs is nauwelijks aandacht voor het Caribisch deel van het Koninkrijk. Moeilijke onderwerpen worden soms te gemakkelijk uit de weg gegaan. Studenten zijn vaak onbekend met de Caribische eilanden van het Koninkrijk en wat daar in het verleden heeft plaatsgevonden. Om studenten daarover meer te leren, is de minor Koninkrijkszaken in het leven geroepen. Wethouder Joelle Gooijer: “Het is belangrijk stil te staan bij het koloniale verleden en ook te kunnen praten en nadenken over onze strijd tegen racisme in het heden. Deze wandeling biedt een mooie manier om dit te doen. Zelf hoop ik de wandeling binnenkort ook te lopen.” Op 1 juli, Keti Koti, heeft de wethouder samen met burgemeester Marja van Bijsterveldt de wandeling officieel in gebruik genomen.

Wandelroute
De studenten Rozemarijn van der Ven, Esmee Scholten en Sarvi Dhawtal van de faculteit Bestuur, Recht en Veiligheid van De Haagse Hogeschool, hebben de sporen van de slavernijperiode, die nu nog steeds in Delft te vinden zijn, opgezocht en in kaart gebracht. Een wandeling door het centrum, voorzien van heldere achtergrondinformatie in het Nederlands en Engels, geven onze geïnteresseerde stadgenoten een korte introductie in de geschiedenis. Zo kom je onder andere meer te weten over de bijzondere bewoners van Oude Delft 161. Benieuwd naar deze stadswandeling? De wandelroute is gratis verkrijgbaar bij Theater de Veste en De Haagse Hogeschool (via docent Bestuurskunde: Marcel Daniels).