Foto: Willem de Bie
Foto: Willem de Bie

Zicht Op Delft

DELFT – Met het mooie weer van de afgelopen dagen heb je vanuit een vliegtuig een haarscherp beeld van de stad. Zelfs zo goed dat je aan de horizon het Westland, Den Haag en een strookje Noordzee ziet. Vanuit de lucht ziet alles er anders uit en is het natuurlijk voor veel mensen een zoekplaatje. Vaak helpen karakteristiek bouwwerken een flink handje. Zoals de schoorstenen - rechts van het midden - van de warmtekrachtcentrale of het merkwaardige dak van het TNO-gebouw linksonder. Deze gebouwen liggen ingeklemd tussen de Leeghwaterstraat en de Rotterdamseweg; die laatste ooit als de belangrijkste verbinding met Rotterdam met onder andere Delfshaven. Aan de Rotterdamseweg en de Schie zien we linksonder de caravans en campers van de oer-Delftse firma Duijndam met rechts daarvan de gebouwen van Hordijk, waar ze alles weten en fabriceren op het gebied van verpakkingen.

Dan komen we bij het water van een al wat ouder haventje dat nu de toepasselijke (?) naam Nieuwe Haven heeft. Schuin tegenover staat nog een van de weinige gebouwen uit de vorige eeuw; de plek waar ooit veel Delftenaren hun werk hadden: de Nederlandse Kabel Fabriek. Nog steeds worden er kabels op deze locatie gemaakt, nu onder de naam Draka Kabel. Volgen we de Schie naar boven dan komt het grote bedrijfsverzamelgebouw in beeld waar de consument voor veel zaken terecht kan: Grando Keukens & Bad, meubelwinkel JYSK, Bruynzeel en HACO, Leen Bakker, Roobol, Kwantum, Beter Bed, de Keuken Kampioen en natuurlijk de grote bouwmarkt van Gamma.
Langzaam maar zeker naderen we dan de meer bewoonde wereld met de fraaie huizen in Koningsveld, rechts van de Schie en de wat recentere nieuwbouw aan de andere kant van het water. Waar overigens de komende tijd hard gewerkt wordt aan flinke uitbreidingen. Tussen de Engelsestraat en de Papsouwselaan staat flink wat nieuwbouw gepland; momenteel zijn de eerste contouren daar al zichtbaar. En om het plaatje compleet te maken: bovenin, rechts van het midden is het Westerkwartier zichtbaar met daarnaast nog net een puntje oude binnenstad.

Willem de Bie
Meer berichten
 
CustomHtml_1