<p>Foto: Sara Verweij<br>Tekst: Marieke Butter</p>

Foto: Sara Verweij
Tekst: Marieke Butter

DELFTSE SCHATTEN 16

Wekelijks tonen inwoners van Delft hun keramische schat. Deze week de sierborden uit Tegelen uit de jaren dertig en veertig van Peter Soeters.

Hoe ben je aan deze voorwerpen gekomen?
Ik heb deze schalen gevonden op curiosamarkten. Het is volksaardewerk uit Tegelen. Onder invloed van de Arts-and-Craftsbeweging in Engeland en de bijbehorende afkeer van de industriële massaproductie, kwam in Tegelen een her-productie op gang van het eeuwenoude volksaardewerk uit de streek. Georges Goossens nam in de jaren dertig het initiatief tot de oprichting van de vakschool Russel-Tiglia, waar ‘leigevoelige’ jonge mensen werden opgeleid tot ambachtelijk keramist. Een van mijn schalen is extra interessant: hij heeft een traditionele vorm, maar daarentegen een abstract decor van de hand van de moderne kunstenaar Frieda Hunziker.

Wat betekenen deze schalen voor jou?
De geschiedenis van de Tegelse keramiek vind ik erg interessant. Verder zijn het voorwerpen die ik graag in handen heb, je voelt de traditie als het ware er doorheen. Ik ben erg blij met de verzameling, die ik in de loop van de tijd heb aangelegd.

Cheyenne Toetenel
Meer berichten
 
CustomHtml_1