Grote vreugde bij Wippolder na het behalen van het kampioenschap. Tien minuten voor tijd kwam RKDEO nog wel op gelijke hoogte, maar een goal van Lorenzo Dijksman maakte aan alle twijfel een einde. (foto: Roel van Dorsten)
Grote vreugde bij Wippolder na het behalen van het kampioenschap. Tien minuten voor tijd kwam RKDEO nog wel op gelijke hoogte, maar een goal van Lorenzo Dijksman maakte aan alle twijfel een einde. (foto: Roel van Dorsten)

Wippolder schrijft historie met laatste kampioenschap op de zondag

Algemeen

DELFT - 6 juni 2022 kan met gouden letters worden ingeschreven in de archieven van SV Wippolder. Door een overwinning op RKDEO kroonden de blauwwitten zich tot kampioen van de tweede klasse, waardoor de mannen van Mark Moen volgend seizoen voor het eerst in de historie uitkomen in de eerste klasse. 

Door: Alphons de Wit jr. 

Het was nog best even billen knijpen, toen Jack Doorschodt tien minuten voor tijd snoeihard de gelijkmaker voor RKDEO binnen kegelde, maar nadat Lorenzo Dijkman zes minuten later de 2-1 voor zijn rekening nam en de scheidsrechter even later afblies, barstte een volksfeest los op sportpark De Pauwmolen.
Voor Jordy Krassenburg was het de derde keer dat hij promoveerde met Wippolder. “En ik moet eerlijk zeggen dat het voor mij ook de mooiste was”, stelt de middenvelder nagenietend vast. “Dat komt doordat ik dit seizoen elke wedstrijd heb gespeeld, waar ik bij de vorige kampioenschappen ook vaak geblesseerd langs de lijn zat. Het besef is nog steeds niet helemaal ingedaald; we spelen volgend seizoen gewoon in de eerste klasse.”

Het eindresultaat
Ook trainer Mark Moen was na afloop uiteraard een tevreden man. “Wat een middag. Ik denk dat er, ondanks het weer, wel twaalf- tot vijftienhonderd man op de wedstrijd zijn afgekomen. We kwamen, net als vaker dit seizoen, snel op voorsprong, maar we vergaten het uit te bouwen. Toen zij tien minuten voor tijd gelijkmaakten, stonden we ineens met lege handen. Op dat moment hebben Sandro en ik nog meer manschappen naar voren gestuurd en als dan één van je wissels de winnende maakt, is dat natuurlijk fantastisch. Het eerste waar ik aan dacht is dat we volgend seizoen tegen VUC spelen, waar ik de afgelopen elf seizoenen hoofdtrainer ben geweest. Verder volgde er natuurlijk een fantastisch feest.”
Op voorhand had Moen niet op zo’n feest gerekend. “Toen ik vorig jaar Ronald Hes sprak, zei hij me dat er van de veertig selectiespelers negentien overbleven. Uit de basis zouden zes jongens vertrekken. Voor mij was het een uitdaging om een nieuw elftal te smeden en ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat dat zo snel al zou lukken. Ik ben wel een trainer met een beetje arrogantie, dus aan het begin zei ik dat we voor de bovenste plekken mee moesten doen. De groep die er overbleef is met een paar gerichte versterkingen een hecht collectief geworden en de nieuwe hiërarchie was er snel. Daar heb ook ik veel energie in gestoken, maar je krijgt er ook zo ontzettend veel moois voor terug.”

Breekpunt
Jordy Krassenburg was bij aanloop van het seizoen wat hoopvoller gestemd. “Want vorig seizoen wonnen we voordat de competitie stil kwam te liggen al onze wedstrijden. Ik had er dus goede hoop op. Daarnaast begonnen we ook dit seizoen goed, waren we snel een hecht collectief en weet elke speler wat zijn rol in het elftal is. Daarnaast is er bijna elke wedstrijd wel iemand opgestaan die het verschil maakte. Zo hebben we allemaal ons eigen aandeel in de titel. Voor mij was het breekpunt de thuiswedstrijd tegen HVV. We kwamen op 0-1 achter, kregen een rode kaart en wisten het in het vervolg toch nog om te buigen naar 2-1. Op die middag kwamen er zoveel krachten vrij die van diep werden opgehaald en we lieten zoveel karakter zien. Vanaf dat moment voelde ik dat het niet meer fout kon gaan. Uiteindelijk zijn we denk ik ook de terechte kampioen, omdat we twee keer van de naaste belager hebben gewonnen.”
Ondanks dat de wedstrijden de laatste weken wat moeizamer gewonnen werden, raakte Krassenburg niet in paniek. “In het begin van het seizoen scoorden we vaak vroeg en bouwden we die voorsprong uit. De vroege treffers bleven naarmate het seizoen vorderde wat uit, maar we bleven vertrouwen in onze kwaliteiten. Dat zag je ook in de wedstrijdbesprekingen: die waren heel kort. Iedereen weet wat zijn taak is en dan hoefden alleen de puntjes nog op de ‘i’ gezet te worden.”

Als vanzelf
De prachtige prestatie die Wippolder leverde, kostte volgens Krassenburg niet heel veel moeite. “Dat komt ook doordat er direct een goede match was met de trainer. Hij kwam hier binnen, had sportieve ambities, maar liet ook al snel blijken dat het sociale aspect heel belangrijk is. Door deze aanpak leek het allemaal als vanzelf te gaan. Het mooie is dat we niet alleen binnen, maar ook buiten de lijnen veel dingen samen doen. We gaan regelmatig de stad in, eten ook samen en dan is de staf er ook bij. Hoe Mark zich vanaf de eerste dag heeft gemanifesteerd is denk ik uniek. Het heeft er alleen maar voor gezorgd dat we nog hechter zijn geworden en nog meer voor hem door het vuur zijn gegaan. En voor een plek in de eerste klasse natuurlijk.”