Marcel de Wit in het Hofje van Pauw (Foto: Koos Bommelé)
Marcel de Wit in het Hofje van Pauw (Foto: Koos Bommelé)

Hemd van het Lijf: Marcel de Wit

Algemeen

Schrijver en oud-journalist Marcel de Wit (58) bracht in 2016 en 2018 een boek uit en heeft nu een blog waarin hij Delftse verhalen deelt.

Waarom wilde u hier op de foto?
“Ik heb ervoor gekozen om in het Hofje van Pauw op te foto te gaan, omdat ik dol ben op hofjes. Ze zijn een oase van rust in een levendige stad. Ook heb ik hier een geheime ingang ontdekt, maar dat geheim ga ik natuurlijk niet verklappen, want dat mogen de mensen zelf ontdekken.”

Waarom bent u begonnen met uw blog?
“In 2018 kwam mijn laatste boek uit en ik was bezig met het promoten ervan. Ik had wandelingen georganiseerd en had meer plannen die ik op gang wilde brengen, maar door de pandemie viel alles stil. Ik had er gelijk geen zin meer in.”

Hoe heeft u het schrijven weer opgepakt?
“Na verloop van tijd begon het toch wel weer te kriebelen om te gaan schrijven. Ik wilde niet weer een jaar wachten om een boek uit te brengen, dus kwam ik op het idee om online wekelijks Delftse verhalen te delen op https://marcel-de-wit.blogspot.com.

Waarom Delftse verhalen?
“Ik woon al bijna heel mijn leven in Delft. Ik ben opgegroeid in Poptahof en woon nu in de binnenstad. Ik ga bijna nooit uit Delft. Dus schrijf ik verhalen over alles wat mij verwondert en verbaast in Delft.”

Hoe raakt u geïnspireerd?
“Ik raak geïnspireerd door de dagelijkse dingen die gebeuren. Het is niet bijzonder, totdat je het een keer leest en je jezelf in de situatie herkent.”

Heeft u een voorbeeld van een situatie?
“Laatst belde een monteur aan en op het moment dat hij zei ‘goedemorgen meneer, we komen voor de cv-ketel’ had ik al een half verhaal af. Het zijn echt de kleinste dingen waar ik een heel verhaal over kan schrijven.”

Hoe is uw passie voor schrijven begonnen?
“Het begon al op mijn achtste. Ik zat toen in de derde klas van de lagere school. Ik moest een opstel schrijven en toen de meester - Meester Schuur - het las, vond hij meteen dat het in de schoolkrant moest. Ik weet ook niet beter dan dat ik altijd al heel goed kon lezen en schrijven.”

Wat zou u doen als burgemeester van Delft?
“Ik zou in elke wijk van Delft een jeu-de-boules-baan aanleggen. Vroeger had je op de Beestenmarkt ook een baan en ik vind het jammer dat die weg is. Hoe leuk is het voor de ouderen in Delft om even een balletje te gooien? Zo leren ze nieuwe mensen kennen. Dat kan goed werken tegen de eenzaamheid onder ouderen. En als je zo’n baan in elke wijk hebt, is het voor de ouderen ook nog eens laagdrempelig.”