Robinson Jouwe in het Rietveld Theater. Hier zal hij 27 mei zijn show 'Bird of Paradise' geven. (Foto: Koos Bommelé)
Robinson Jouwe in het Rietveld Theater. Hier zal hij 27 mei zijn show 'Bird of Paradise' geven. (Foto: Koos Bommelé)

Hemd van het lijf: Robinson Jouwe

Robinson Jouwe (28) zit op het conservatorium en treedt vrijdag 27 mei op met zijn show ‘Bird of Paradise’ in het Rietveld Theater.

Waarom hier op de foto?
“27 mei zal ik in het Rietveld Theater gaan optreden met mijn eigen muziek. Dit doe ik samen met een zeskoppige band. Het wordt voor mij een bijzondere avond, omdat mensen nu echt voor mij komen en het is al bijna uitverkocht.”

Wat is de betekenis achter ‘Bird of Paradise’?
“Mijn vader komt uit West Papoea en daar is het traditie dat een kind bij de geboorte een traditionele naam krijgt. Een van de ouderen zal dan puur op intuïtie een naam geven aan het kind. Ik kreeg de naam paradijsvogel. Vandaar ‘Bird of Paradise’.”

Waar gaat de show over?
“De hele show gaat over jezelf zijn en jezelf laten zien. Ook zal het gaan over je ergens thuis voelen, vrijheid en je identiteit vieren.”

Wat is jou rol tijdens de show?
“Ik zal gaan zingen en piano spelen. Voor de rest word ik ondersteund door een saxofonist, een drummer, gitarist, basgitarist, twee achtergrondzangeressen en een violist. Een grote club dus, maar juist gezellig vind ik.”

Wat heeft jou geïnspireerd om de muziekwereld in te gaan?
“Als kind wilde ik altijd filmregisseur worden. Ik was geobsedeerd door films, maar ik raakte ook geïnspireerd door filmmuziek. In mijn tienerjaren hoorde ik voor het eerst Joni Mitchell en toen dacht ik meteen ‘Oh nee ik moet muziek gaan maken’. Toen ben ik meteen op allerlei muzieklessen gegaan en ben ik nooit meer gestopt met muziek maken.”

Is Joni Mitchell jou voorbeeld?
“Ik heb veel voorbeelden, maar zij is er zeker een van. Ik ga daar ook verder op in in mijn show. Door haar ben ik muziek gaan maken en durf ik ook bepaalde kwetsbaarheid te tonen.”

Hoe is het om in het Rietveld Theater op te treden?
“Ik heb er wel eens eerder opgetreden bij ‘Delft vertelt’, dat was trouwens een heel gaaf initiatief. Ik heb toen een paar nummers gespeeld en dat vond ik fantastisch. Het Rietveld Theater heeft een leuke zaal, het is een fijn theater, er werken lieve mensen en er staat een mooie vleugel. Ik heb enorm veel zin om er weer te spelen.”

Wat zou je doen als burgemeester van Delft?
“Delft doet al veel goed en heeft hele mooie initiatieven als stad. Maar ik was in maart op de verkiezingsavond aanwezig en het viel mij toen op dat er weinig diversiteit was. Ik zou als burgemeester daar wat mee gaan doen. Ik denk dat daar echt wel wat op te winnen valt, dat de verschillende groepen verbindingen met elkaar kunnen vinden.”

Meer berichten
 
CustomHtml_1