Tirza Drisi bij het oude gebouw van het St. Joris Gasthuis (Foto: Koos Bommelé)
Tirza Drisi bij het oude gebouw van het St. Joris Gasthuis (Foto: Koos Bommelé)

Hemd van het lijf: Tirza Drisi

Algemeen

Tirza Drisi (68) Heeft het boek ‘De gekleurde bastaard’ geschreven en schenkt de volledige opbrengst aan Stichting Rumas in Suriname.

Waarom hier op de foto?
“Ik sta bij het oude gebouw van het St. Joris Gasthuis. Mijn moeder is hier in 1956 aangenomen als leerling-verpleegster. Als zij daar nooit was aangenomen, zou mijn leven heel anders zijn gelopen.”

Waar gaat uw boek over?
“Het gaat over mijn moeder, mijn zusje en over mij. Wij kwamen in 1956 aan op de kade in Amsterdam. Mij moeder was als leerling-verpleegster aangenomen bij het St. Joris Gasthuis. Omdat zij nog in opleiding was, moest ze daar intern wonen. Ook vertel ik over de emancipatie van de vrouw en de gekleurde mens, en over het vinden van je identiteit.”

Waar hebben u en uw zusje gewoond?
“Mijn zusje en ik hebben vier jaar lang in een internaat gewoond in Den Haag. Hoe dat allemaal zo gelopen is en wat ik in die tijd heb beleefd vertel ik in mijn boek.”

Met welk doel bent u uw verhaal gaan delen?
“Om te laten weten dat mensen voor zichzelf op moeten komen. Er zullen vast veel mensen zijn die zich in mijn verhaal kunnen vinden. Ik hoor van de mensen in mijn omgeving dat ze door mijn boek dingen hebben geleerd waar nooit over werd gesproken op school.”

Welke boodschap wilt u overbrengen?
“Een ieder die met gevoelens van minderwaardigheid kampt wil ik toeroepen: Je bent niet minder dan een ander, besef wat je waard bent.”

Waarom gaat de opbrengt naar Stichting Rumas?
“Het is een stichting die jonge mannen tussen de 12 en 24 jaar helpt om weer op het juiste pad terug te keren, met het vinden van een stageplek, met het opzetten van een eigen bedrijf en ze worden gecoacht om op het juiste pad te blijven. Door de opbrengt van mijn boek aan Stichting Rumas te schenken, help ik vanaf een afstandje mee aan de wederopbouw van de Surinaamse maatschappij.”

Waar komt uw passie voor schrijven vandaan?
“Ik heb het altijd al leuk gevonden om te schrijven. Ik schreef vroeger ook stukjes voor in de schoolkrant. Ik ben ook zeker niet van plan om te stoppen. Ik ben besmet met het schrijversvirus!”

Wat zou u doen als burgemeester van Delft?
“Marja is een echte burgermoeder. Ze doet het heel goed. Ik zou me alleen wel zorgen maken over het feit dat weinig mensen hebben gestemd tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.”