Afbeelding

Wat zijn de baankansen voor een monteur?

Partnerbijdrage

Vraag jij jezelf af wat voor kansen een monteur op dit moment heeft op de arbeidsmarkt? Lees dan snel verder. Aan de hand van een aantal thema’s kijken we naar de verschillende branches en zullen bijvoorbeeld een aantal vacatures in Den Haag verder toelichten. We gaan dus een duidelijk beeld scheppen over de baankansen van een monteur.

Schreeuwende tekorten in bijna iedere branche

Als een monteur vandaag zonder werk komt te zitten, is hij morgen weer aan de slag. Dat komt omdat er een groot tekort is aan technisch opgeleid personeel, waar monteurs onder vallen. Monteurs in de installatietechniek, elektrotechniek en mechanische sector staan op dit moment bovenaan op het ‘verlanglijstje’ bij bedrijven. Die doen er dan ook alles aan om monteurs te werven. Zo kun je nu via bedrijven een leer-werktraject volgen om je zo (om)te scholen tot monteur. Jongeren die op school zitten en het vak aan het leren zijn, worden vaak al in het begin van de studie verleid met een mogelijk contract . Bedrijven hebben de monteurs ook echt nodig, de machines en installaties blijven niet eeuwig doordraaien zonder onderhoud of reparatie. 

Hoeveel werk is er nu eigenlijk? 

Wanneer we bijvoorbeeld kijken naar de Den Haag, dan zien we dat ruim 1700 vacatures bij werkzoeken.nl open staan voor de functie ‘monteur’. Dat is dus in vergelijking met andere vacatures erg veel. Om aan deze vraag te voldoen, worden er veel monteurs opgeleid. Ook halen verschillende grote bedrijven arbeiders uit het buitenland om hun vacatures in te vullen. Landelijk gezien is het tekort aan monteurs minstens net zo groot. Er staan bijna 23.000 banen open, een monteur hoeft zich dus geen zorgen te maken. De keuze voor monteurs is dus reuze. 

De baankansen zijn bijzonder groot

Ben jij monteur? Dan staan de bedrijven waarschijnlijk voor je in de rij. De vraag is nu eenmaal groot en daarom concurreren bedrijven met elkaar, met arbeidsvoorwaarde of loon. Of je nu in de regio Den Haag woont of in Groningen, werk is er altijd. Ben je monteur in opleiding? Dan zijn er dus genoeg baankansen in bijna iedere branche. Je hoeft je geen zorgen te maken over je aan de slag kunt. 

Het tekort zal nog wel even doorgaan

Voorlopig zal er nog een groot tekort zijn aan monteurs. Er worden op dit moment niet genoeg monteurs opgeleid om aan de huidige vraag te voldoen. Dus mocht je nog overwegen om een carrièreswitch te maken, ben je niet te laat. Voor de monteurs die overwegen om voor een andere werkgever te kiezen, is er ook genoeg keus. Ben je actief in deze markt? Hou dan vooral je ogen open voor nieuwe kansen.