Afbeelding

De vreemdste manieren om energie te besparen

Partnerbijdrage

De energierekeningen zijn dit jaar omhooggeschoten, maar wat kun je, naast de normale manieren om geld te besparen, zoals het wisselen van leverancier met behulp van een energievergelijker of het lager zetten van de thermostaat, nog meer doen om geld te besparen? Van het wassen van je kleding op een lagere temperatuur tot douchen in plaats van baden, er zijn duizenden manieren om geld te besparen op je energierekeningen! Maar heb je ooit overwogen om zelfverwarmende pyjama’s te maken of je eigen tv af te stemmen om geld te besparen? Mogelijk niet. Hier zijn dan ook een paar alternatieve manieren om je geld te besparen!

Vang het regenwater op
Het gebruik van lege potten of een regenton in de tuin is een goede manier om water te besparen. Hiermee kun je vervolgens je planten of auto water geven en bespaar je als je een meter hebt op water. Ook kan badwater worden bespaard en gebruikt voor het doorspoelen van het toilet of het bewateren van je planten.

Pas je tv aan
Het verlagen van de helderheid en het contrast van je tv kan volgens experts ongeveer 100 euro per jaar besparen. Wanneer je een tv koopt, worden de helderheid en het contrast normaal gesproken gewijzigd en kunnen deze voor de meeste huizen ongeveer 40 procent hoger zijn dan nodig is. Door deze lager te zetten, kun je geld besparen op je energierekening, energiezuiniger zijn en waarschijnlijk ook een betere beeldkwaliteit krijgen. 

Verbeter je radiatoren
In plaats van het hele huis met één stand te verwarmen, zet je de thermostaat op individuele radiatoren. Zo kun je bepalen hoe elke kamer wordt verwarmd, zodat bijvoorbeeld een logeerkamer die niet veel wordt gebruikt, niet onnodig wordt verwarmd. Met radiatorreflectoren bespaar je ook geld. Ze reflecteren de warmte terug in de kamer, waardoor de warmtelekkage naar de buitenmuren met 45 procent wordt verminderd.

Neem eco-douches
Een eco-douchekop, die je kunt gebruiken voor niet-elektrische douches, kost ongeveer 25 euro en kan een gezin van vier ongeveer 70 euro per jaar besparen op verwarming en 75 euro op waterrekeningen, met een watermeter. Deze kunnen worden gekocht bij een plaatselijke ijzerhandel.

Was alleen volle ladingen
Deze regel geldt voor wassen in de vaatwasser en je wasmachine. Als je ervoor zorgt dat je alleen een wasprogramma uitvoert met een volledige lading, bespaar je niet alleen water en elektriciteit, maar helpt dit ook de slijtage van je machines te verminderen.

Draag een zelfverwarmende pyjama
Deze nieuwe pyjama’s, die maar een paar euro kosten, zijn door Asda gemaakt om te proberen ons de winter warm te houden en ons ook wat geld te besparen. De supermarkt beweert dat deze PJ’s ongeveer 60 euro per jaar van een energierekening kunnen halen. Wat ze warm maakt, is hoe ze gemaakt zijn. De stof is geweven met “op garen gebaseerde vezeltechnologie”, die is ontworpen om het vocht van de huid op te nemen en om te zetten in warmte-energie, die terugkaatst in de huid om ons op te warmen.