In Nederland is grond voor 800.000 nieuwbouw woningen
In Nederland is grond voor 800.000 nieuwbouw woningen

Gemeenten moeten doorpakken met nieuwbouw

Algemeen

DELFT- Het gaat Nederland niet lukken om in tien jaar tijd een miljoen woningen te bouwen, zoals de regering voor ogen heeft. Om het enorme woningtekort aan te pakken, zullen alle gemeenten met bouwplannen moeten komen. En traditioneel bouwen is er niet meer bij; woningen komen vooral uit de fabriek.

Streef aantal huur-
woningen wel haalbaar
Volgens Jan van Zanen van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is het maximaal haalbare 500.000 tot 750.000 nieuwe woningen, gezien het capaciteitstekort bij gemeenten en het tekort aan bouwvakkers. Maxime Verhagen van branche organisatie Bouwend Nederland mikt nog wel op het streefgetal van de regering. De zinnen zetten op maximaal 750.000 draagt volgens hem zeker niet bij om toch dat miljoen te halen. Het  streven om 300.000 nieuwe huurwoningen te realiseren, kan volgens Martin van Rijn van de koepel van woningcorporaties Aedes wel gehaald worden.

Niet eindeloos 
discussiëren
Piet Adema, voorzitter van de Vereniging Woningbouwers.nl, vindt het jammer dat gemeenten de handdoek in de ring gooien. Boterzachte plannen leiden volgens hem niet tot projecten. Er moeten meer locaties bij en dit ligt echt bij de gemeenten, zo vindt hij. Een nieuwbouwplan komt nu bij gemeenten onder op de stapel, met doorlooptijden van zeven tot vijftien jaar. Dit is te lang, zo vindt Adema. Van die zeven jaar is twee jaar maar echte proceduretijd, de rest is discussie. Stoppen met die discussies is een vereiste volgens de voorzitter, die aangeeft dat er wel genoeg bouwgrond is in Nederland. Het kadaster heeft de mogelijkheid voor 800.000 woningen.

Waarborg minder 
populair
Degene die een bestaande woning wil kopen, is steeds vaker bereid financiële risico’s te nemen om een huis te bemachtigen. Daarbij is de Nationale Hypotheek Garantie aan populariteit aan het inboeten. Dit komt omdat aan die waarborg voorwaarden zijn verbonden waar kopers geen trek in hebben. Eén van de beperkingen is dat garanties niet worden gegeven bij aflossingsvrije hypotheken.

Explosieve 
waardestijging
Het gedurfde gedrag van de huizenkoper komt voort uit de spanningen op de huizenmarkt. Je moet letterlijk een hoop in huis hebben om de stijgende huizenprijzen het hoofd te kunnen bieden. Het afgelopen jaar is de stijging van de huizenprijzen in een stroomversnelling gebracht. Taxatiebedrijf Calcasa ziet de woningwaarde in 2021 met ruim 235 miljard euro toegenomen. Halverwege 2013, op het dieptepunt van de kredietcrisis, lag de gemiddelde huizenprijs nog op 223.000. Inmiddels is die waarde bijna verdubbeld tot een recordhoogte van 431.000. In januari van dit jaar werd nog een recordstijging van de huizenprijzen van ruim 21 procent vastgesteld. Dit is de grootste stijging van de prijs van woningen sinds het meten hiervan begon in 1995.

Analyse
Uit de analyse van Calcasa blijkt dat de waarde van de Nederlandse koopwoningen voorraad de afgelopen 8,5 jaar met 1000 miljard euro is toegenomen. Maar liefst een kwart van deze waardestijging komt door de prijsontwikkeling in het afgelopen jaar.