Delft heeft volop groen om van te genieten, volgens de organisatie van de Challenge. (Foto: archief/Esther Luijk)
Delft heeft volop groen om van te genieten, volgens de organisatie van de Challenge. (Foto: archief/Esther Luijk) Foto: Esther Luijk

Delft tweede groenste stad van Nederland

Algemeen

DELFT - Delft won afgelopen week zilver in de Groene Stad Challenge, de verkiezing van de ‘Groenste stad van Nederland’. Buurman Rijswijk ging er met het goud vandoor. De gemeente Soest werd derde.

De Groene Stad Challenge analyseerde 103 gemeenten. Wethouder Brandligt is enthousiast over de uitslag: “Geweldig nieuws dat Delft zilver heeft behaald. Daar ben ik ongelofelijk trots op. Het laat zien dat we samen met alle bewoners en betrokken partijen hard werken aan het vergroenen van de stad, en dat we daarmee goed op weg zijn. Maar het kan altijd nog meer en beter. Ik zie dit vooral als een mooie aanmoediging om onze groenambities verder te realiseren.”

Kansen
Vergroening begint volgens wethouder Brandligt met inzicht. “Weten waar de kansen liggen is van groot belang om Delft groener te maken. Welke buurt is het groenst? Hoeveel groen heeft iedere inwoner tot zijn beschikking? En waar ontbreekt het aan beplanting? Uit de challenge blijkt dat er in Nederland nog voor zeker 35.000 voetbalvelden aan groen te winnen is. “Ook is er ruimte voor het planten van nog eens 93.485 bomen, en zijn de helft van de gemeten tuinen meer dan 30% te vergroenen. Een enorme groenpotentie en daar dragen wij in Delft graag aan bij.”

Bewonersinitiatieven
“Van grijs naar groen, we kunnen dat als gemeente niet alleen”, vervolgt Brandligt. “We werken daarom intensief samen. Met bewoners, natuur- en milieuverenigingen, woningcorporaties, bedrijven, ontwikkelaars, het hoogheemraadschap, en kennisinstellingen als de TU Delft en Hogescholen. Zo ontstaan er allerlei mooie initiatieven. Denk aan de collectieve moestuinen, het tulpenveld rond het station en de ijsvogelwand. Maar ook nestkastjes voor koolmezen om de eikenprocessierups te bestrijden. Dat is biodiversiteit waar we niet op zitten te wachten.”

!