Kiezen op gevoel

De open dagen van de middelbare scholen komen er weer aan. Voor veel kinderen uit groep 8 en hun ouders een spannende periode. Hoe kies je de juiste school? 

Het hoogste niveau is opvallend genoeg niet per se het beste, zelfs niet als Cito-score en basisschooladvies zeggen dat het kan. De juiste school is niet alleen een kwestie van intelligentie, ook van interesse. Kinderen met een praktisch karakter gedijen niet altijd op een heel theoretische opleiding.

Ouders letten vaak op heel andere dingen dan hun kinderen. Volwassenen verdiepen zich in het lesaanbod, de extra activiteiten, de slagingspercentages van de afgelopen jaren. Groep achters willen natuurlijk ook wel weten wat er zoal te doen is op hun nieuwe school, maar voor hen is eigenlijk maar een ding belangrijk: voel ik me hier thuis?

Het zit vaak in dingen die voor ouders minder doorslaggevend lijken. De sfeer van het gebouw bijvoorbeeld, of de kledingstijl van de docenten. Toch zijn die zaken voor het kind meestal doorslaggevend. Ze bepalen of hij of zij zich kan voorstellen erbij te horen op de betreffende school. Kijk als ouder dus goed naar je kind: de school waar hij of zij het meest durft te praten, het verst bij je vandaan durft te lopen- dat is de juiste keuze.

Cheyenne Toetenel
Meer berichten
 
CustomHtml_1