Afbeelding

Omikron: Coronatest weer verplicht in deze EU-landen

Partnerbijdrage

Europese landen hebben strengere coronamaatregelen ingesteld voor reizigers tijdens de kersperiode. Besmettingen stijgen en de omikron variant baart mensen zorgen. In een poging om de verspreiding van het virus terug te dringen hebben een aantal EU-landen weer strengere regels ingevoerd

Wat zijn de nieuwe inreisregels precies?

Zwitserland, Frankrijk, Oostenrijk, Italië, Portugal, en het Verenigd Koninkrijk zijn landen die tot nu toe inreisregels hebben aangescherpt met betrekking tot vaccinatie en/of coronatest vereisten. 

Negatieve coronatest vereist van alle reizigers

De geldigheid van je coronabewijs is niet meer vanzelfsprekend nu landen zoals Italië, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Portugal van alle inkomende reizigers een negatieve coronatest vereisen. De minimumleeftijd van deze testplicht verschilt. De soort coronatest (PCR test of Antigeen Sneltest) en maximale geldigheidsduur verschilt ook. Kortom: het is even opletten welke coronatest je nou precies moet doen. 

Nieuwe vaccinatie eisen

In Nederland is de term ‘boosterprik’ ook al normaal geworden, maar in sommige EU-landen is een volledige vaccinatie al ongeldig verklaard als je langer dan 7 maanden geleden je tweede prik hebt gehad. Dat is bijvoorbeeld het geval in Oostenrijk en Frankrijk. Je geldt dan alleen als volledig gevaccineerd als je de tweede prik niet langer dan 270 dagen geleden hebt gehad. In Frankrijk is deze regel op 15 december 2021 ingevoerd voor iedereen 65+. Vanaf 15 januari 2022 zal deze regel voor iedereen gelden. Wat dit concreet inhoudt is dat je coronabewijs in Frankrijk niet meer geldig is als je langer dan dit tijdbestek je tweede prik hebt gehad. 

Quarantaine

Italië heeft naast de testplicht voor iedereen die het land binnen reist ook een extra regel voor niet-gevaccineerden. Als je als niet-gevaccineerde naar Italië reist moet je namelijk 5 dagen in quarantaine. Zwitserland had ook een dergelijke quarantaineregel ingevoerd op 3 december, maar die werd vervolgens enkele dagen later weer opgeheven. 

Waarom maken we ons zorgen om de omikron variant?

Onderzoekers vertellen ons dat de omikron variant een verrassend groot aantal verschillende mutaties bevat. Door deze complexiteit is het mogelijk dat ons immuunsysteem minder goed bestand is tegen het virus. Bovendien heeft De WHO (World Health Organization) omikron geclassificeerd als ‘zorgwekkend’. Veel is echter nog onduidelijk over de nieuwe variant. Veel Europese landen hebben de afgelopen 2 maanden een grote stijging van besmettingen gezien. Dit feit in samenhang met omikron en de drukke kerstperiode heeft ervoor gezorgd dat landen extra voorzichtig zijn. Helaas heeft dat voor reizigers als consequentie dat zij de komende tijd aan strengere regels moeten voldoen. 

Conclusie

Een negatieve coronatest is in een aantal EU-landen verplicht gesteld voor iedereen, onafhankelijk van vaccinatiestatus. Als je op reis gaat tijdens de kerstvakantie, wees dan op de hoogte van nieuwe regels zodat je goed voorbereid op reis gaat. Mogelijk zullen nog meer Europese landen stengere inreisregels invoeren.