Peter van Hemmen bij de Cornelis Musiusschool  (Foto: Koos Bommelé)
Peter van Hemmen bij de Cornelis Musiusschool (Foto: Koos Bommelé)

Peter van Hemmen

Algemeen

DELFT -  Peter van Hemmen begon dit jaar als begeleider bij Het Talentenhuis. Hij helpt kinderen bij hun huiswerk en begeleidt hen daar twee keer per week in. 

Door Sara Tholenaars

Vorig jaar juni ging Peter met pensioen. “Voordat ik richting mijn pensioen ging hoorde ik om mij heen: ‘Goh wat ga je doen? Ga je je niet vervelen?’ Ik besloot om eerst een tijdje nee te zeggen tegen alles wat mij gevraagd zou gaan worden”, vertelt Peter.
Aan het begin van 2021 kwam Peter achter het bestaan van Het Talentenhuis en de huiswerkbegeleiding die vandaaruit wordt geven. Hij heeft toen een mailtje gestuurd waarin stond dat hij zich graag wilde aanmelden als vrijwilliger. “Vanwege de coronasituatie duurde het even voordat ik kon starten als begeleider bij Het Talentenhuis. Begin van dit schooljaar ben ik gestart op de Cornelis Musiusschool  als huiswerkbegeleider.”

Het Talentenhuis
Het Talentenhuis biedt huiswerkbegeleiding aan kinderen vanaf groep 7 tot aan hun eindexamen van de middelbare school. Het initiatief is opgezet met als doel om kinderen waarvan de ouders een laag inkomen hebben, huiswerkbegeleiding te geven. De huiswerkbegeleiding die kinderen krijgen is gratis. Elke maandag en donderdag van 14.15 uur tot 15.15 uur staan de begeleiders klaar om de kinderen te helpen met hun huiswerk.

Alle tijd
“Als je gepensioneerd bent heb je veel meer tijd voor andere dingen. Ik vond het daarom juist leuk om ergens aan de slag te gaan als vrijwilliger. Ik vind het werk dat ik nu doe bij Het Talentenhuis ook hartstikke leuk!”, aldus Peter. Peter vindt het leuk om kinderen ergens bij te helpen en doet dit ook graag.
Voordat Peter met pensioen ging werkte hij eerst bij een woningcorporatie. “Ik kreeg vaak te maken met gezinnen waarvan de ouders een laag inkomen hadden. Zij konden het zich moeilijk veroorloven om huiswerkbegeleiding te betalen. Daarom vind ik Het Talentenhuis een mooi initiatief, want hier is de huiswerkbegeleiding gratis.” Doordat Peter van dichtbij heeft meegemaakt hoe gezinnen leven, is zijn sociale hart erg gegroeid.

Resultaat
“Het is altijd leuk om te zien dat kinderen het naar hun zin hebben. Dat is ook erg belangrijk. De kinderen die naar de huiswerkklas komen hebben er zelf voor gekozen. Zij hebben meestal moeite met concentreren, omdat het thuis niet lukt om huiswerk te maken of omdat zij het lastig vinden om hun huiswerk op tijd af te krijgen”, aldus Peter.
“Het is hartstikke leuk om te zien dat een leerling zijn of haar huiswerk af heeft of voor een deel af heeft of dat ze iets hebben geleerd, want daar doe je het voor als vrijwilliger.”

Begeleiding
“Wanneer iemand bijvoorbeeld moeite heeft met zijn of haar topografie, help ik door te blijven oefenen en erbij te blijven. Het is dan super fijn om te horen dat diegene een week later een 9 heeft gehaald voor de toets.”
Het leukste aan zijn werk als huiswerkbegeleider vindt Peter dat hij terug kan zien dat de hulp die hij geeft ook echt effect heeft. “Je ziet dat ze steeds een stapje vooruit gaan en daar doe ik het voor.”
Door positief te zijn tegenover de kinderen motiveert het hen om hun best te blijven doen. “Het is belangrijk dat je aangeeft dat ze iets goed doen. Hier worden ze zelfverzekerder door en zullen zij het niet zo snel opgegeven. Het motiveert zeker als ze de dag daarna het proefwerk hebben en bijna alles goed hebben.”

Het allermooiste aan Het Talentenhuis vindt Peter toch wel dat ieder kind hulp krijgt bij het ontdekken van zijn of haar eigen talenten. “Het mooie is, dat je door de begeleiding of individuele begeleiding op zoek gaat naar de talenten van de kinderen, je probeert deze dan aan te boren. Het is belangrijk dat je aan het kind laat zien dat ze ergens talent voor hebben en dat je dat ook laat merken, want niet ieder kind krijgt positieve feedback als ze iets goeds hebben gedaan. Door de kinderen de positiviteit te laten ervaren groeien zij ook.”

Ken jij een vrijwilliger die het ook verdient om eens in de spotlights te worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in Delft op Zondag!