De Doorkijker van vorige maand, Iglal Ashamage, geeft het kunstwerk door aan Peter en Riet Meijer (Foto: Koos Bommelé)
De Doorkijker van vorige maand, Iglal Ashamage, geeft het kunstwerk door aan Peter en Riet Meijer (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

‘Ondanks de vele tegenslagen gaan wij graag weer aan de slag’

Algemeen

DELFT – Delft op Zondag portretteert elke maand een zogenaamde Doorkijker. Doorkijkers zijn Delftenaren die, ondanks de tegenstromen en tegenwinden, hun weg proberen te vinden in het doolhof dat maatschappij heet. Het idee is deels geënt op het schilderij ‘De binnenplaats van een huis in Delft’ van Pieter de Hooch uit 1658. Deze maand (aflevering 32) Peter en Riet Meijer.

Door Cheyenne Toetenel

Peter (73) en Riet (71) zijn al bijna vijftig jaar een echtpaar. “We vallen inmiddels onder Monumentenzorg”, grapt Peter. Naast lief en leed delen ze al jaren de passie om het pakhuis van ‘t Goeie Doelen Winkeltje draaiende te houden. Peter doet dat nu vijftien jaar, Riet sloot zich twaalf jaar geleden bij haar man aan. “Een kennis van mij, Jan, werkte hier destijds”, vertelt Peter. “Toen ik werkeloos raakte vroeg hij mij om hem te komen helpen. Ik ben een keer gaan kijken en zodoende ben ik blijven hangen.” Jan werd ouder en het werk werd hem te zwaar. “Toen is mijn vrouw erbij gekomen en vanaf dat moment hebben we het pakhuis altijd samen gerund.” 

Tegenslagen
Na al die gelukkige jaren met elkaar in ‘t Goeie Doelen pakhuis te hebben gestaan, kwam daar in juli van dit jaar abrupt een einde aan. “Tijdens een fietstocht kreeg ik een vreemd gevoel in mijn been”, vertelt Riet. “Het bleek trombose te zijn, wat leidde tot een amputatie van mijn rechterbeen. Maanden heb ik doorgebracht in Basalt in Den Haag om te revalideren. Op 30 november mocht ik eindelijk officieel weer naar huis.” De amputatie was niet de enige tegenslag die de Meijers kregen te verduren. Afgelopen augustus, op het moment dat Riet in Basalt lag, kreeg Peter een herseninfarct. “Vanaf dat moment waren we dus beiden even uitgetoeterd”, aldus Peter. “Maar gelukkig kon het pakhuis doordraaien dankzij de hulp van vaste klanten en onze chauffeur Ben die onze taken op zich hebben genomen.” Na een periode van zes weken verscheen Peter zelf weer in het pakhuis. “Ik heb veel geluk gehad dat ik niks ernstigs heb overgehouden aan het infarct. Zeker ook omdat ik Riet nu nog kan helpen, nu ze weer thuis is.” In de ziekteperiode hebben Riet en Peter veel kaarten en cadeaus ontvangen van klanten. “Heel lief dat mensen aan ons hebben gedacht in die lastige tijd.”

Coronasluiting
Riet en Peter zijn nu beiden weer te vinden in het pakhuis van ‘t Goeie Doelen Winkeltje, ook al heeft de volgende tegenslag zich alweer voorgedaan; de tijdelijke sluiting wegens corona. En dat is natuurlijk niet de eerste keer. “We hebben het deze coronajaren lastig gehad. De bedoeling is dat we onze eigen broek ophouden - we krijgen ook geen subsidie - maar door de coronasluiting was het moeilijk. Even leek het doek na 27 jaar te vallen, maar dankzij een crowdfunding bestaat de winkel nu nog. Dit was echt nodig om onze vaste lasten te kunnen betalen. De mensen die hebben gedoneerd zijn we uiteraard zeer dankbaar.”

‘t Goeie Doelen pakhuis
In het pakhuis in de Yperstraat verkopen Peter, Riet en de andere vrijwilligers allerlei tweedehands spullen voor een zacht prijsje. “Met de opbrengst zorgen wij dat kinderen in de derde wereld en in Delft een beter leven krijgen. Als je bij ons spullen brengt of koopt dan geef je kinderen een betere kans zich verder te ontwikkelen.” Het pakhuis voelt soms als een buurthuis, vertelt Riet. “Je maakt een praatje, leert je vaste klanten kennen en zij elkaar.” Dat is één van de redenen dat het echtpaar dit werk zo graag doet. “Maar naast het feit dat het leuk werk is, is het fantastisch dat het ook nog geld oplevert voor de goede doelen. En het is goed voor het milieu, want gebruikte spullen krijgen een tweede leven. Het mes snijdt aan alle kanten.”

Herinneringen
Riet en Peter hebben veel mooie herinneringen die ze graag delen. “Dat een zuster van een kindertehuis uit Bolivia dat wij financieel steunen ons eens opzocht, was heel bijzonder. Maar ook het bezoek van burgemeester Marja van Bijsterveldt aan de winkel afgelopen zomer. Ze vond het hartstikke leuk, en wij uiteraard ook.” Niet alleen bezoekjes hebben indruk gemaakt, maar ook de producten die zij weleens binnen krijgen. “Zo kregen we ooit een piano aangeboden”, vertelt Peter lachend. “Hij was niet te tillen en we konden hem amper kwijt in ons pand. Uiteindelijk hebben we hem verkocht voor 99,99 euro, met een cent wisselgeld erop geplakt.” Ook een kluis blijft het stel altijd bij. “Aan die zware dingen gaan we niet meer beginnen! Maar dat zijn ook uitzonderlijke producten. Normaal heb je meubeltjes, schilderijen, lampen, platen en ander klein spul.” Het echtpaar Meijer hoopt het pakhuis van ‘t Goeie Doelen Winkeltje snel weer te kunnen openen om nog meer mooie herinneringen te creëren en goede doelen te kunnen steunen.