Joris Kelderman bij zijn expositie (Foto: Koos Bommelé)
Joris Kelderman bij zijn expositie (Foto: Koos Bommelé)

Hemd van het lijf: Joris Kelderman

Algemeen

Joris Kelderman (47) houdt een expositie over zwerfafval dat hij in Delft heeft opgeraapt. Zijn expositie heet ‘Schoon aan ‘t haakje’.

Waarom hier op de foto?
“Ik sta hier in het Stadskantoor. Het Stadskantoor is de plek waar mijn expositie plaatsvindt  tot 10 januari. Ik hoop dat veel mensen zin hebben om mijn expositie te bezoeken.”

Waarom koos u voor het onderwerp ‘zwerfafval’?
“Het onderwerp zwerfafval is een onderwerp dat heel dichtbij mij ligt. Ik vind het dan ook een belangrijk thema. Net als heel veel andere mensen heb ook ik de behoefte om het milieu een handje te helpen en met het opruimen van zwerfafval boek je heel snel resultaat. Het enige wat je nodig hebt is materiaal en tijd.”

Wat bracht u op het idee om hier een expositie over te creëren?
“Ik ben iemand die altijd met concepten en ideeën bezig is, zo kwam ik op het idee om het nuttige en aangename met elkaar te verenigen. Enerzijds om iets te doen voor het milieu en anderzijds om bij te dragen aan de bewustwording over het onderwerp.”

Wat is de boodschap die u wilt overbrengen?
“De boodschap die ik met mijn expositie wil overbrengen is dat zwerfafval echt een issue is, ook in Delft. Praktisch alles wat je ziet is gemaakt van of met Delfts zwerfafval.”

Wat kunnen de bezoekers verwachten?
“In de ontvangsthal van het Stadskantoor en het zaaltje bij de pasfoto-automaat, kun je mijn werk bezichtigen. In de hal kom je enkele series tegen die bestaan uit werkjes van circa zes bij negen centimeter. In de andere ruimte hangt gevarieerd werk. Een wand gaat helemaal over sigaretten.”

Vanwaar de naam ‘Schoon aan ‘t haakje’?
“Het woord ‘schoon’ verwijst naar de schone straten en ‘haakje’ verwijst eigenlijk weer naar kunstwerken die vaak aan een haakje worden opgehangen.”

Wanneer kunnen mensen de expositie bezoeken?
“Elke werkdag van 08.30 uur tot 17.00 uur. In het weekend is het Stadskantoor natuurlijk dicht, dus dan kan het niet. Je hebt geen QR-code nodig, alleen een mondkapje.”

Wat zou u doen als burgemeester van Delft?
“Ik zou proberen om het cultureel Delft een impuls te geven. Ik zou het culturele klimaat groot, groeiend en bloeiend willen zien. Er zijn namelijk zoveel mensen die leuke dingen doen en maken. Dat mag meer gezien worden.”