<p>Ben Herman. Voorzitter van de Vereniging bewonersorganisatie Delft</p>

Ben Herman. Voorzitter van de Vereniging bewonersorganisatie Delft

Passie met een Gouden Rand: Ben Herman

DELFT -  Ben Herman is vijf jaar actief binnen de ‘Vereniging bewonersorganisatie Delft’. In de eerste twee jaar begon hij als bestuurslid, maar inmiddels is hij drie jaar voorzitter van de vereniging. De verenging is een huurdersorganisatie van Woonbron. 

Door Sara Tholenaars

Ondanks dat Ben gepensioneerd is, houdt hij zich 30 uur per week bezig met de Vereniging bewonersorganisatie Delft. Dit doet hij als vrijwilliger. Ben vertelt vol passie waarom hij vrijwilligerswerk is gaan doen en waarom hij het belangrijk vindt dat de bewoners betrokken worden bij de keuzes van de coöperaties.

Betrokkenheid
Als voorzitter houdt Ben zich bezig met prestatieafspraken met de Gemeente, het contact op concerngebied met de directeur Delft, voert hij gesprekken over het warmtenet en daarnaast is hij ook voorzitter van de Regionale Bewonersraad Woonbron. Ben vindt het belangrijk dat de bewoners van de verschillende wijken meer betrokken worden bij besluiten van de verhuurders. De vereniging Bewonersorganisatie Delft vindt dit belangrijk en zet zich in om elke bewoner erbij te betrekken.

“Er zijn een heleboel dingen die anders zouden kunnen, zoals het contact met de bewoners. De meeste mensen weten niet eens wie er in het bestuur zitten van de coöperaties. De bewoners worden weinig betrokken bij de besluiten en de vereniging wil juist hieraan wat doen”, vertelt Ben Herman. Volgens Ben is het belangrijk dat de coöperaties de bewoners er meer bij betrekken, zodat zij dan ook een beter zicht hebben op de zaak. Dat maakt het dan allemaal net wat persoonlijker.

Reinier de Graafweg
“Ik ben toegetreden tot de bewonerscommissie toen er problemen op de Reinier de Graafweg ontstonden. Toen er bekend werd gemaakt dat de gemeente de weg wilde herinrichten en laten aansluiten op de A4, kwamen heel wat bewoners in opstand. Wij hadden nog geen bewonerscommissie, maar die hebben wij toen opgericht”, aldus Ben.

Vanwege zijn actieve deelname, werd Ben gevraagd voor het bestuur van de Vereniging van Bewonersorganisatie Delft.

Huurders motiveren
“Het is best moeilijk om bewoners ervan te overtuigen om lid te worden van de bewonerscommissie. Vaak vinden zij wel prima wat er gebeurd, tenzij er groot onderhoud wordt gepleegd, zoals bij de Reinier de Graafweg. Alleen dan kun je bewoners motiveren om zich bij de bewonerscommissie aan te sluiten”, vertelt Ben.

Het werk kan soms energiek zijn volgens Ben. “Het is vechten tegen de bierkaai. Volgens de wet moeten coöperaties met ons praten over de besluiten, maar dit gebeurt niet altijd”, aldus Ben.

De Vereniging van Bewonersorganisatie Delft zou het ook fijn vinden als jongere huurders zich aan sluiten bij een bewonerscommissie. Jongere huurders kijken anders tegen zaken aan.

Bewonersorganisatie
De Vereniging Bewonersorganisatie Delft zet zich voor een aantal zaken in. Een voorbeeld hiervan is dat zij streven naar voldoende betaalbare huurwoningen en lagere woonlasten. Daarnaast vindt de organisatie het ook belangrijk dat er meer aandacht is voor leefbaarheid, vooral in wijken waar problemen zijn.
Om optimaal voor de bewoners klaar te staan en ze meer te betrekken, is er een huurderstelefoon. Hier kunnen de bewoners naar bellen als zij problemen ondervinden in hun woning of in de wijk. De bewoners kunnen van maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 17.00 uur bellen naar 06 33 47 787 95

Meer informatie
Op www.bewonersorganisatiedelft.nl kunt u terecht voor vragen en voor meer informatie. Op de website kunt u ook zien wie veder nog in het bestuur zitten en wat hun functies zijn. Ook kunt u handige adressen vinden van bijvoorbeeld Avalex Huisvuil, Gemeente Delft en Woonbron. Hier staan ook de telefoonnummers en e-mailadressen bij vermeld.

Ken jij een vrijwilliger die het ook verdient om eens in de spotlights te worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in Delft op Zondag!

Meer berichten
 
CustomHtml_1