Week van de Werkstress

Ervaar jij stress op werk? Je bent niet de enige. Aardig wat mensen ervaren stress op de werkvloer. Omdat het deze week de Week van de Werkstress is, hebben wij voor jou wat tips die de stress wellicht kunnen verminderen.

Stress in of door de werksituatie noemen we werkstress. Werkstress kan een gevolg zijn van de hoeveelheid werk dat je verricht of moet verrichten. Het is daarom erg belangrijk dat je je grenzen durft aan te geven. Weet jij dat de hoeveelheid werk die je hebt eigenlijk teveel is, geef dat dan aan. Het is erg belangrijk dat je dit dan bespreekbaar maakt met je collega’s of met je werkgever.

Wat kan werkstress met je doen
Werkstress kan op de korte termijn leiden tot lichamelijke gevolgen, denk aan hartkloppingen, hoofdpijn en een verhoogde bloeddruk. Ook kan het leiden tot psychische gevolgen, denk aan het hebben van een opgejaagd gevoel, piekeren, je gespannen voelen, een gebrek aan eetlust, slechter slapen, snel geïrriteerd zijn en concentratieproblemen.

Wat kan je tegen werkstress doen?
Er zijn verschillende dingen die je kunnen helpen om je werkstress te verminderen. Het is erg belangrijk dat je een goede balans hebt tussen spanning en ontspanning. Houd in de gaten dat je ook een paar ‘off’ dagen inlast. Wanneer je je agenda alleen maar volplant en te veel hooi op je vork neemt, heb je uiteindelijk helemaal geen tijd meer voor jezelf. Onder ‘tijd voor jezelf’ kun je veel verstaan, alleen al een avondje Netflixen kan ontspannend werken. Wanneer je moeite hebt met het inplannen van ‘me-time’, zie het dagelijkse douchemomentje dan als ontspanning. Was de stress van je af en probeer dit ook te visualiseren. Heb je een bad? Neem dan lekker een warm bad.

Wat ook erg belangrijk is; durf nee te zeggen. Aardig wat mensen vinden dit lastig, maar dat hoeft het helemaal niet zijn. Voel je je overvallen door een vraag, realiseer je dan dat je altijd nog een bedenktijd hebt. Je bent niet verplicht om meteen te antwoorden.

Meer berichten
 
CustomHtml_1