"Wat betreft duurzaamheid moeten er nog veel stappen gezet worden."
"Wat betreft duurzaamheid moeten er nog veel stappen gezet worden." Foto: Eigen foto

Politiek: Jip Enthoven van STIP

Algemeen

DELFT – Het bestuur van de stad is in handen van door de inwoners gekozen gemeenteraadsleden. Delft heeft 39 raadsleden die als volgt zijn verdeeld: GroenLinks (7), STIP (6), D66 (5), VVD (3), CDA (3), SP (3), PvdA (3), ChristenUnie (2), Hart voor Delft (4) en Onafhankelijk Delft (3). Met enige regelmaat laten we u kennismaken met een van de politici van deze partijen. In deze aflevering: Jip Enthoven van STIP.

Wat doe je naast je raadswerk?
Ik studeer aan de TU Delft en doe daar de master Technische Bestuurskunde. Ik hou me bezig met het analyseren en oplossen van complexe problemen waar zowel technologische als sociale en politieke aspecten in zitten, bijvoorbeeld de energietransitie. Daar zoek ik de verbinding tussen de techniek en de rest van de wereld. Er zijn nog veel dingen die we met elkaar moeten veranderen om de wereld beter te maken en leefbaar te houden en ik draag daar graag mijn steentje aan bij.

Wie is als het over politiek gaat een voorbeeld voor jou?
Jacinda Ardern, de premier van Nieuw Zeeland, is voor mij zeker een voorbeeld. Ze is eerlijk, tactvol en blijft bij haarzelf. De durft haar vrouwelijkheid te laten zien, en laat ook zien dat dat een kracht is in zo’n leidende, politieke rol. En ook heel belangrijk: ze zet zich in voor issues die ik belangrijk vind zoals vrouwenrechten en het klimaat.

Waarom koos je voor STIP?
Duurzaamheid, een levendige stad en ervoor zorgen dat iedereen mee kan doen is voor mij belangrijk. Dit sluit aan bij de idealen van STIP. STIP is een lokale partij, en daarom kunnen we ons volledig op Delft focussen. Daarbij komt dat STIP, net als ik, progressief en pragmatisch kijkt naar de problemen die in Delft spelen. Hierbij is er geen voorkeur voor links of rechts, maar kijken we juist per probleem wat de beste oplossing is. Juist die instelling spreekt mij heel erg aan.

Wat zijn jouw aandachtsgebieden in de raad en wat gebeurt daar zoal?
Ik houd me bezig met duurzaamheid, cultuur en het sociaal domein. Het overkoepelende thema van deze drie is dat de financiële situatie schrijnend is. In het sociaal domein krijgen we te weinig geld vanuit de landelijke politiek om onze taken uit te voeren. Dit zorgt voor pijnlijke bezuinigingen, zowel in de zorg als de rest van de uitgaven van Delft. Zowel wat betreft duurzaamheid en cultuur kunnen we daarom niet doen wat er gedaan moet worden.

Wat heb je / wat heeft STIP voor de Delftse bevolking bereikt? 
Op het gebied van duurzaamheid hebben wij vorige week donderdag, samen met veel andere partijen, gezorgd dat er veel meer geld naar de energietransitie zal gaan. Ook hebben we ervoor gezorgd dat 38CC, een van de laatste moderne kunstinstellingen die nog in Delft is, nog een jaar subsidie krijgt. Zelf heb ik me eerder ingezet voor het toepassen van Delftse innovaties bij klimaatadaptieve maatregelen, bijvoorbeeld straattegels die meer water kunnen opvangen. Hierdoor worden de straten minder heet in de zomer, en kan bij heftige regenbuien meer water worden opgevangen. Zo zorgen we ervoor dat Delft ook met extremere weersomstandigheden om kan gaan.

6: Wat zou je, politiek gezien, graag willen verwezenlijken?
Wat betreft duurzaamheid moeten er nog veel stappen gezet worden. We hebben doelen gesteld om energieneutraal te worden. Als we doorgaan met de huidige plannen zullen we onze doelen niet halen, simpelweg omdat er niet genoeg geld beschikbaar is om dit te bereiken. We hebben middelen van het Rijk nodig, maar moeten soms ook zelf scherpe keuzes maken. Nú niet kiezen voor geld naar duurzaamheid zal de prijs van klimaatverandering alleen maar duurder maken.
Ook moet het culturele aanbod voor jongeren en starters groter en meer divers. Popcultuur is nog te weinig in Delft, terwijl we juist een stad zijn met enorm veel jonge mensen! Ik wil daarom het culturele aanbod vergroten voor deze groep, zowel qua muziek, uitgaan, voorstellingen en exposities.

Zou je aan de Delftse politiek iets willen veranderen, zo ja, wat en waarom?
We mogen af en toe best wat trotser zijn met zijn allen! Delft is een prachtige stad waar techniek en historie samenkomt. We zouden met zijn allen meer mogen uitdragen welke dingen er in onze stad gebeuren en ontwikkeld worden, zoals regensensoren bij verkeerslichten waardoor fietsers eerder groen krijgen.

Heeft de corona-pandemie invloed op je werk als raadslid?
Ik ben tijdens de pandemie raadslid geworden, en dit is niet altijd makkelijk geweest. Ik heb veel van mijn collega’s tot kortgeleden niet fysiek kunnen ontmoeten. Dat maakt het samenwerken en daarmee de stad verbeteren een stuk lastiger. Ook is het contact en de verbinding met mijn stadsgenoten meer op afstand geweest. Ik ben daarom ook heel blij dat we weer makkelijker kunnen afspreken. Zo houden we contact met diegene waar we het allemaal voor doen: de huidige en toekomstige Delftenaar.

Hoe kijk jij momenteel naar de landelijke politiek? Kabinetsformatie? Voorkeur?
Ik hoop vooral dat de formatie snel voorbij is. Ik vind het echt pijnlijk hoe lang dit al duurt, en daar moet wel verantwoordelijkheid voor worden genomen door de formerende partijen. Veel dingen die geregeld moeten worden blijven liggen, en dit heeft pijnlijke gevolgen voor de hele samenleving, en zeker ook voor Delft. Een progressief kabinet dat echt werk gaat maken van duurzaamheid is volgens mij essentieel.

Hoe zie je de toekomst voor je in het kader van de verkiezingen 2022? Situatie STIP?
Ik ben zeker van plan om verder te gaan met het raadswerk na de verkiezingen. We hebben afgelopen jaren veel bereikt voor de stad, en hebben nog veel te doen. De campagne en verkiezingen zullen weer een spannende tijd worden, maar ik heb er vertrouwen in dat we ook de komende jaren weer veel voor onze stad kunnen gaan bereiken!