Vattenfall Solar Team aan het trainen voor het stadion in Agadir (Foto: Hans-Peter van Velthoven/Vattenfall Solar Team)
Vattenfall Solar Team aan het trainen voor het stadion in Agadir (Foto: Hans-Peter van Velthoven/Vattenfall Solar Team)

‘Zonnerace gaat door, maar hoe komen we terug?’

MAROKKO - Gelukkig: alle seinen staan op groen voor de Solar Challenge Morocco. De race gaat dus ’gewoon’ door, ondanks de aangescherpte coronamaatregelen.

“Grote vraag is wel hoe en wanneer we terug kunnen naar Nederland”, zegt teamcaptain Christiaan Wiers van het Vattenfall Solar Team. Ook de komst van teamcoach Marc Lammers is nog steeds erg onzeker. 

Veiligheid
Maar de veiligheid voor het Vattenfall Solar Team en de andere deelnemers in Marokko is gelukkig niet in het geding. “Anders zouden we niet starten: veiligheid staat voorop. Voor het team, maar ook voor de auto. Tijdens de laatste race ‘voor corona’ in 2019 ging onze zonneauto NunaX in vlammen op. Als Vattenfall Solar Team hebben we daarom veel aandacht besteed aan veiligheid bij het ontwerp van Nuna11 - ook waar dat ten koste gaat van de snelheid.”

Onzekerheid
“Nederlanders in Marokko vragen ons: ‘Hoe gaan jullie terug?’” Onzeker is nog hoe en wanneer het Vattenfall Solar Team na de race veilig kan terugkeren naar Nederland. Sinds Marokko Nederland op rood heeft gezet, is er nog veel onduidelijk. Zijn er repatriëringsvluchten naar Nederland? Kan er gereisd blijven worden via België? Daarbij vallen de oranje polo’s en Nederlandse vlaggetjes van het Vattenfall Solar Team ook op bij andere Nederlanders in Agadir. Teamleider Christiaan Wiers: “In de stad Agadir waar we nu verblijven worden we regelmatig door landgenoten aangesproken met de vraag hoe wij de terugkeer regelen en wat nu precies de regels zijn. We delen dan wat we weten, maar voor ons is ook nog lang niet alles duidelijk.” Wordt vervolgd. 

Meer berichten
 
CustomHtml_1