Koen Noordenbos aan het werk
Koen Noordenbos aan het werk

Hemd van het lijf: Koen Noordenbos

Koen Noordenbos (38) heeft een eigen bedrijf genaamd Koema. Hij is kunstenaar en maakt van stukken van de Prinses Irenetunnel sieraden.

Waarom hier op de foto?
“Ik ben hier een sculptuur aan het beplakken.”

Hoe is je bedrijf ontstaan?
“Ik heb een tijd gewerkt als vrijwilliger in de Hypo kunstsuper. Dat was eigenlijk een kunstsupermarkt die vroeger in het gebouw van het oude postkantoor zat. Ik verkocht daar sieraden die ik maakte van oude toetsenbordknoppen en gettoblasters. Ik merkte dat ik de hele recyclewoede had wakker gemaakt bij mezelf en dat ik daar erg lang in bleef hangen.

Hoe kwam je op het idee om sieraden te maken van stukken muur uit de Prinses Irenetunnel?
“Het was eigenlijk een lang proces. Ik kwam er dagelijks langs en vond het wel een bijzondere en dynamische plek. Ik zag dat er stukken van de muur af kwamen en nam een keer een stukje mee. Toen bedacht ik me dat het leuk was om wat met alle laagjes verf te doen.”

Wanneer ben je met dit experiment gestart?
“2012 denk ik ongeveer. Ik ben gaan kijken of ik grotere stukken van de muur kon trekken. Ik ben toen hele grote verfschrapers gaan maken. Uiteindelijk heb ik die met een hamer tussen de muur en de verf weten slaan, zo kon ik grotere stukken muur met verf eraf pellen.”

De muur raakt toch ooit op?
“Ja klopt, maar ik heb er zoveel van af gehaald dat ik nu nog genoeg over heb. Ik gebruik voor mijn sieraden ook niet hele grote oppervlaktes, dus dat scheelt.”

Waar kun kan je je sieraden allemaal kopen?
“Voor Corona lagen mijn sieraden eigenlijk wel door heel het land. Ze lagen in Maastricht, Breda, Amsterdam, Delft natuurlijk en in nog veel meer steden. Vanwege Corona zijn er wat winkels dicht gegaan dus dat is iets minder geworden. Sinds kort is mijn werk ook te zien in het nieuwe Street art museum in Amsterdam, daar zijn mijn sieraden ook te koop.”

Wat voor werk maak je allemaal nog meer?
“Ik maak sculpturen, installaties, maar sinds kort ook interieur. Er komt binnenkort in de Choorstraat een nieuwe cocktailbar genaamd Botanie. Voor hen ben ik nu bezig op twintig tafelbladen voor het terras. Hier zal je ook stukjes terug zien van de Prinses Irenetunnel.”

Wat zou je doen als burgemeester van Delft?
“Delft heeft een cultureel trefcentrum nodig waar ruimte is voor een sociale werkplaats en waar mensen met een leuk of bijzonder idee dit kunnen uitwerken.”

Meer berichten
 
CustomHtml_1