Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé

Wijk wordt betrokken bij vervolg scholenschuif Tanthof

Algemeen

DELFT - Wethouder Lennart Harpe heeft in de overlegvergadering van de commissie Sociaal Domein en Wonen afgelopen donderdag namens het college laten weten dat voor het vervolg van de zoektocht naar nieuwe locaties voor de zes scholen in Tanthof een zorgvuldig participatietraject wordt opgetuigd.

De commissie besprak in deze vergadering het voorgenomen collegebesluit om niet door te gaan met het plan om op de locatie van de kinderboerderij in Tanthof de scholen te clusteren in één gebouw. De haalbaarheidsstudie wees uit dat deze optie qua inrichting met passen en meten wel uitgevoerd zou kunnen worden. Het college acht echter de juridische en financiële risico’s te groot om het plan door te zetten. In plaats daarvan gaat het college met de drie schoolbesturen opnieuw rond de tafel om de uitgangspunten en randvoorwaarden tegen het licht te houden. 

Meepraten
GroenLinks zei opgelucht te zijn dat het plan om te bouwen op het terrein van de kinderboerderij definitief van de baan is. Die fractie drong onder meer aan op een participatieproces, waarin alle partijen in de wijk betrokken worden en ook de kinderen kunnen meedenken.

Bewoners
De fractie sprak de wens uit dat in het vervolgtraject ook de ouderenhuisvesting aandacht krijgt. De SP zei verbaasd te zijn dat er in principe niet naar de voorkeur van de bewoners is gekeken. De SP-fractie zei de stem van de bewoners te hebben laten horen. Net als het CDA had D66 een groene campus bij de kinderboerderij een mooie oplossing gevonden. D66 zei het conceptbesluit van het college te steunen. Daarnaast sprak de fractie de wens uit dat de bewoners ook begrip hebben voor de belangen van de gemeente en de schoolbesturen.

Uitgangspunten
De wethouder verwacht dat het vervolgtraject voor een groot deel voor de komende gemeenteraadsverkiezingen afgerond kan zijn. De afgelopen negen jaar is naar zijn zeggen heel veel informatie verzameld, waarbij ook is gekeken naar alternatieve locaties voor de scholen. Harpe sprak de hoop uit om in een mooi tempo te komen tot een gedragen huisvestingsvariant. Tegelijk met het vinden van een geschikt alternatief voor de scholen wordt de wijkagenda aangepakt. Daarover zei wethouder Karin Schrederhof dat thema’s als wonen, winkels en leefbaarheid de nodige aandacht krijgen en dat een aantal van die onderwerpen samenhangen met de scholen in Tanthof. Ze liet de commissie weten de raad op de hoogte te houden.