Gastvrouwen van De Koffiekamer
Gastvrouwen van De Koffiekamer

Passie met een gouden rand: Elle-Marie Valkenburg

DELFT- Afgelopen dinsdag werd de Koffiekamer geopend. De Koffiekamer is een ontmoetingsplek voor mensen die in aanraking zijn gekomen door kanker of een andere chronische ziekte, ook kunnen de mensen hier terecht die er in direct in aanraking mee zijn gekomen. Met een feestelijke opening werd de Koffiekamer geopend. Gastvrouw Elle-Marie Valkenburg vertelt meer over de Koffiekamer en waarvoor het staat. 

Door Sara Tholenaars

Wanneer je de Koffiekamer binnenkomt word je welkom geheten door de gastvrouwen die altijd voor mensen klaar staan. Je kan hier rustig eventjes zitten om een kopje koffie te drinken, om even bij te praten of om anderen mensen te leren kennen. Niets moet natuurlijk.

Opening
Op de opening van dinsdag 14 september werden de mensen verwelkomd door Rafaël Maria Theuvenet. Rond half 11 werden de mensen onthaald met zang van Catherine Hekelaar. De gasten konden hierna informeel kennismaken met de  gastvrouwen van de Koffiekamer. Dit werd gedaan onder het genot van een kopje koffie of thee met een lekker stuk gebak. Het is erg fijn dat de eerste etage, waar de Koffiekamer zich bevindt, met een lift te bereiken is. Zo konden de mensen die slecht ter been waren makkelijk naar de Koffiekamer toe. Later werden ze nogmaals toegezongen door  Catherine Hekelaar.

Ontmoetingsplek
De Koffiekamer is een ontmoetingsplek voor mensen die zijn geraakt door kanker of een chronische aandoening, maar ook mensen die in direct in aanraking hiermee zijn gekomen, denk maar aan vrienden, familieleden of kennissen. Ex-patiënten kunnen hier ook terecht, zij hebben ook de behoefte om er nog over te praten. Je wordt hier in een huiselijke sfeer verwelkomd. Echt iedereen is welkom, je kan hier zonder je aan te melden naar binnen wandelen“, vertelt Elle-marie.

Buurthuis De Wending
De Koffiekamer bevindt zich op een plek wat voor iedereen makkelijk te bereiken is, namelijk in het buurthuis De Wending in de Raamstraat. Hier kan je makkelijk terecht ook met het openbaar vervoer. De Koffiekamer is dinsdag geopend van 10.00 uur tot 13.00 uur en donderdag 13.00 tot 16.00 uur. De locatie is makkelijk te bereiken voor mensen die zelf geen vervoer hebben.

Activiteiten
Aangezien de Koffiekamer pas is geopend zijn de gastvrouwen nog bezig met het opzetten van de activiteiten. Wel kan je er natuurlijk terecht om even te zitten of anderen te ontmoeten. Ook staan de gastvrouwen altijd voor je klaar als je behoefte hebt aan een goed gesprek. De gastvrouwen horen graag van de gasten wat zij nou leuk zouden vinden als activiteiten, denk bijvoorbeeld aan tekenen of schilderen.

Opgezet
De Koffiekamer is een initiatief van een ervaren groep vrijwilligers. Immers veel ven hen werkten voorheen voor een andere organisatie, die zich vooral richtte op het lot van kankerpatiënten. Maar buiten kankerpatiënten zijn er grote groepen chronisch zieken die een groeiende behoefte hebben aan lotgenoten contact. Denk aan ALS patiënten of mensen die lijden aan de Ziekte van Parkinson of Multiple Sclerose. De coronapandemie en de daarmee noodzakelijk gepaard gaande vrijheidsbeperkende maatregelen hebben ervoor gezorgd dat veel zieken en gehandicapten in de eenzaamheid geduwd dreigen te worden. Veel chronisch zieken hebben er behoefte aan om ervaringen uit te wisselen met mensen die vanuit een gezamenlijk ervaring kunnen spreken. Niet alleen de zieken kunnen terecht bij de Koffiekamer, ook partners en familieleden zijn van harte welkom. Ziek word je immers niet alleen, jaren geleden was dat al het thema van een brochure die de Nationale Vereniging de Zonnebloem rondom Nationale Ziekendag uitgaf. Onderzoek wijst uit dat familie en vrienden in de directe omgeving van de zieke vaak meelijden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ook zij initiatieven als de Koffiekamer omarmen.
De organisatoren willen geen drempels opwerpen voor toekomstige deelnemers. Vandaar dat mensen, zonder aanmelding vooraf, kunnen binnenlopen. Ze kunnen erop rekenen dat ze door gemotiveerde vrijwilligers met open armen zullen worden ontvangen.

Meer berichten
 
CustomHtml_1