<p>Olaf Verschoor van de Hypotheker Delft/Nootdorp/Pijnacker voorziet u graag van informatie over het oversluiten van een hypotheek&nbsp;</p>

Olaf Verschoor van de Hypotheker Delft/Nootdorp/Pijnacker voorziet u graag van informatie over het oversluiten van een hypotheek 

Hypotheker: boetes bij oversluiten moeite waard om te vergelijken

DELFT- Als je in een koophuis woont, heb je je hypotheek zo goed mogelijk geregeld. Je vraagt je niet steeds af of je wel de best mogelijke hebt. Toch is het verstandig om die vraag nu wél te stellen. Ook als je hypotheek voorlopig nog niet afloopt. Het is raadzaam de boete van de bank goed te bekijken omdat deze afhankelijk is van de hypotheek vorm. De boet kan vaak dus lager.

Als je een hypotheek afsluit, zet je de rente die je betaalt meestal voor langere tijd vast. Tien, twintig of dertig jaar lang betaal je dus hetzelfde percentage rente over je hypotheekbedrag. Op dit moment is die rente heel laag. Wie nú een hypotheek afsluit, betaalt dus waarschijnlijk minder rente dan jij. Reden genoeg om de mogelijkheden te bekijken. Maar houd altijd in gedachten: hoe groter het verschil tussen de rente die jij betaalt en de huidige marktrente én hoe langer de rente op je huidige hypotheek nog vast staat, des te hoger de vergoeding kan zijn die je moet betalen om je hypotheek over te sluiten.

Voor- en nadelen
Zo kan het mogelijk aantrekkelijk zijn om over te sluiten als de rentevaste periode van je huidige hypotheek bijna afloopt, binnen drie jaar. Door de lage rente gaan je maandlasten omlaag als je nu oversluit. Bovendien kun je die lage rente voor langere tijd vastzetten. Wil je je huis verbouwen of duurzamer maken en staan je financiën dat toe, dan kun je meteen je hypotheek verhogen. Dat geld komt dan in een zogenaamd (ver)bouwdepot te staan. Een bijkomend voordeel is dat je de vergoeding die je moet betalen omdat je je oude hypotheek vroegtijdig aflost, fiscaal kunt aftrekken. Het hangt echter van je persoonlijke situatie af of oversluiten écht slim is.

De vergoeding die je betaalt als je je hypotheek oversluit, heet boeterente. Niet zo gek, want je hypotheekverstrekker loopt inkomsten mis waarop deze wel gerekend had. Die vergoeding kun je eventueel meenemen in je nieuwe hypotheek. Dan leen je er dus geld voor en daarover betaal je rente. Die rente kun je níet fiscaal aftrekken (de vergoeding zelf wel). De lagere rente heeft ook een nadeel: je belastingvoordeel pakt lager uit. Verder sluit je gewoon een nieuwe hypotheek af, dus je moet ook weer taxatie-, notaris- en advies- of bemiddelingskosten betalen. En houd er rekening mee dat je nieuwe hypotheek aanbieder een nieuwe inkomenstoets zal willen doen.

Niet altijd beste optie
Ben je van plan om binnen drie jaar te verhuizen? Dan verdien je de oversluitkosten meestal niet terug. Je kunt dan beter eerst verhuizen en op dat moment een hypotheek afsluiten tegen een lagere rente. Ook als je een spaarhypotheek hebt, raden we oversluiten meestal af. Het komt dan niet voordeliger uit. Soms kún je niet eens je hypotheek oversluiten. Als je hypotheek hoger is dan de actuele waarde van je huis, dus als je huis “onder water staat”, is oversluiten niet mogelijk.,

Wil je weten of oversluiten voor jou interessant is of de boete die je hebt ontvangen lager kan, maak dan een afspraak op ons kantoor voor een vrijblijvend gesprek. Facetimen, skypen of via Microsoft Teams is ook mogelijk. 

Olaf Verschoor
Hypotheker Delft
Westlandseweg 13
2624 AA Delft
015-2142972
delft1200@hypotheker.nl
www.hypotheker.nl

Rianne Dekker
Meer berichten
 
CustomHtml_1