<p>Cobie Mansveld. Vrijwilliger bij de Telefooncirkel</p>

Cobie Mansveld. Vrijwilliger bij de Telefooncirkel

Passie met een gouden rand: Cobie Mansveld

DELFT – Cobie Mansveld (71) werkt al meer dan twaalf jaar bij de Telefooncirkel als vrijwilligster. Ze begon in Den Haag voor de organisatie Voor Welzijn en nu voor Humanitas in Delft. Bij de Telefooncirkel kun je terecht als je je eenzaam voelt en de behoefte hebt om met iemand te praten. Dit kan over van alles gaan: Wat je hebt meegemaakt of wat je nog moet meemaken, maar soms kun je ook gewoon even met elkaar praten en checken of het goed gaat. Sinds kort is Cobie ook begonnen aan een nieuw concept binnen Humanitas, namelijk 1 op 1 bellen met eenzame ouderen. 

Door Sara Tholenaars

De Telefooncirkel
De Telefooncirkel is letterlijk een cirkel met telefoonnummers van mensen die elkaar opbellen. In de ochtend bellen de vrijwilligers de bovenste van de lijst en die moet weer nummer twee van de lijst op bellen. De laatste van de lijst belt dan weer naar een van de vrijwilligers en zo is de cirkel dan weer helemaal rond. De gesprekken duren nooit lang. Dit is bewust, omdat het anders heel lang duurt voordat de volgende aan de beurt is. Vaak checken de mensen of alles goed gaat met elkaar en als ze behoefte hebben om langer met elkaar te praten, dan kunnen ze elkaar buiten de cirkel bellen of een keertje afspreken voor een bakje koffie.
“als bijvoorbeeld nummer drie niet opneemt, dan belt nummer twee ons weer en dan gaan wij erachteraan. Zo kan nummer twee de eerst volgende uit de cirkel bellen.”
Als de vrijwilligers een persoon niet te pakken krijgt, dan nemen ze contact op met iemand die bijvoorbeeld een huissleutel heeft van die persoon of een familie lid.”

Sociaal contact
Voordat Cobie bij de Telefooncirkel in Delft werkzaam was, heeft ze ook twaalf jaar lang in de vestiging Den Haag gewerkt bij de organisatie Voor Welzijn. Vanwege persoonlijke redenen is zij naar Delft verhuisd en kwam er achter dat ze het toch wel allemaal miste. “Ik miste al mijn sociale contacten en het vrijwilligerswerk wat ik deed bij de Telefooncirkel. In Den Haag was ik coördinator en voorzitter van de Telefooncirkel. Toen ik in Delft kwam wonen ben ik eigenlijk op internet gaan zoeken of er nog organisaties waren die vrijwilligers zochten en toen kwam ik de Telefooncirkel bij de organisatie Humanitas tegen en heb ik meteen gereageerd. Ik ben nu ongeveer een jaar werkzaam bij de Telefooncirkel in Delft.”
Het kan dus ook heel goed voorkomen dat er een band ontstaat onderling, omdat je toch meer over iemand te weten komt. Zo zijn er ouderen bij de Telefooncirkel die nu buiten de cirkel om wel eens samen afspreken.

1 op 1
Cobie is sinds kort begonnen met een ander concept binnen de Telefooncirkel, namelijk het 1 op 1 bellen. Samen met haar collega en vriendin Riet zijn zij dit samen opgestart. De 1 op 1 gesprekken zijn bedoeld voor de mensen die behoefte hebben aan een iets langere gesprek met een vaste vrijwilliger. Zo hoeven zei zelf er niet voor te zorgen dat ze een ander moeten bellen. Dit is voor de mensen die erg eenzaam zijn. Zij komen dan niet met andere mensen in gesprek alleen met de vrijwilligers, in dit geval dan Cobie en Riet. Om de week zullen zij elkaar aflossen. In de toekomst zou het natuurlijk mooi zijn dat er hiervoor ook bijeenkomsten voor worden georganiseerd, zodat de eenzame ouderen  wat meer onder de mensen zijn. Voor de eenzame ouderen kan dit erg fijn zijn. Wanneer zij volop aan de slag gaat op het 1 op 1 bellen, zal ze niet meer bij de Telefooncirkel werken, aangezien dat iets te veel gaat worden.

Waarom dit werk?
Cobie heeft vroeger een winkel gehad in Den Haag en was altijd al met mensen aan het werk. Vanwege haar gezondheid is Cobie toen der tijd gestopt met haar werk. Cobie kreeg toch weer de behoefte om meer onder de mensen te zijn, zo is zij twaalf jaar geleden aan het werk gegaan bij de Telefooncirkel In Den Haag. De meeste mensen zijn 55 jaar of ouder. De Telefooncirkel in Den haag had toen der tijd zes cirkels. In Delft zijn er nu twee cirkels. Cobie geeft aan dat ze het ook erg mooi vind om te zien dat er ook nog mensen van 100 jaar bij de Telefooncirkel zitten. “Zo ben ik laatst nog langs geweest bij een mevrouw die 100 jaar is geworden. Dat is dan toch wel even gezellig om samen een bakje koffie te doen.” ook interesse in de Telefooncirkel of in de 1 op 1 telefoon gesprekken? Mail dan naar delft@humanitas.nl.

Cobie Mansveld

Meer berichten
 
CustomHtml_1