Bakemastraat in Delft
Bakemastraat in Delft

De Gevaarlijkste Stoep van Nederland ligt in...

Algemeen

DELFT - In juli heeft Pals Letselschade een bijzondere verkiezing in het leven geroepen: De Gevaarlijkste Stoep van Nederland. En de ‘winnende’ stoep ligt in… Delft!

Losliggende tegels, een ongelijke stoep of boomwortels die het trottoir omhoog duwen: hoe gevaarlijk is dat nou? Het lijkt onschuldig maar voorbeelden als deze zorgen elk jaar weer voor duizenden ongevallen. Uit onderzoek van VeiligheidNL kwam naar voren dat er in 2019 maar liefst 21.200 slachtoffers waren van eenzijdige voetgangersongevallen, waarbij struikelen (42%) het meeste voorkwam. Een onwenselijke situatie natuurlijk. Daarom heeft Pals bezorgde buurtbewoners, letselschadeslachtoffers en andere betrokkenen opgeroepen om de ‘Gevaarlijkste Stoep van Nederland’ te nomineren. Omdat letselschadejuristen wekelijks zien wat voor impact een gevaarlijke stoep kan hebben, hopen ze gemeenten aan te moedigen hier iets aan te doen en verder letsel te voorkomen. Gemeenten zijn namelijk - als beheerders - in de eerste plaats verantwoordelijk voor een goed wegdek en kunnen dan ook aansprakelijk worden gesteld voor ongevallen door bijvoorbeeld een scheefliggende stoeptegel. Voorkomen is beter dan genezen, is het idee.

De ‘winnaar’
Een jury van letselschade-experts heeft uit alle inzendingen een winnaar gekozen. De winnende stoep komt uit Delft, namelijk de Bakemastraat. Letselschadejurist Carla Prins motiveert de Bakemastraat als winnaar met de volgende woorden: “De Bakemastraat in Delft is ons inziens gevaarzettend omdat er sprake is van meerdere, verschillende stoeptegels die verzakt zijn. Daarnaast zijn er tegels die omhoog staan, gebarsten zijn en er missen stukken tegel. Door al deze verschillende gebreken is de kans groot dat iemand ten val komt en daarbij (ernstig) letsel oploopt.”