Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé Foto: KOOS BOMMELE

Hemd van het Lijf: Micha de Bie

Algemeen

Micha (48) is street artist en voorziet momenteel een containerwand langs het spoor nabij station Delft Campus van een wandschildering.

Waarom hier op de foto?
“Omdat ik momenteel druk bezig ben om dit street art project af te ronden.”

Waarom ben jij op deze specifieke plek aan de slag gegaan?
“De gemeente heeft een tijd terug een pitch uitgeschreven voor dit project. Vier uitgekozen kunstenaars mochten één foto inleveren en aan de hand daarvan kon door Delftenaren worden gestemd op de favoriet. Ik kwam als winnaar uit de pitch.”

Hoe is jouw ontwerp ontstaan?
“De gemeente heeft een briefing gegeven met ankerpunten die ze graag terug wilden zien. Zo kwam ik tot een idee en ben ik gaan schetsen. Na een ‘go’, kon ik aan de slag.”

Wat voor ankerpunten zijn dat?
“De schildering is op Schieoevers. Daarom zijn de kleuren geel en zwart erin terug te zien; de bekende kleuren van het gebied. Ook was het verzoek om de historie van het industrie- en maakgebied te visualiseren, evenals het toekomstbeeld met de mix van werken en wonen. Delft als stad van innovatie is ook een voorbeeld. Het is veel om rekening mee te houden, maar toch heb ik nog steeds de vrijheid als kunstenaar om te maken wat ik wil maken. Ik heb zelf invulling gegeven aan de visualisatie van de ankerpunten.”

Hoe zien we jouw stijl terugkomen in dit werk?
“Het is heel geometrisch en vrij minimalistisch. Het is een abstracte weergave. Geen realisme, maar toch heel visueel. Net als mijn voorgaande projecten in de Kloksteeg en bij het Hampshire Hotel Delft Centre.”

Hoe lang ben jij nu bezig?
“Zo’n vijftien dagdelen, verdeeld over een langere periode. We hebben helaas een flink aantal dagen regen gehad, waardoor ik niet verder kon werken. De afgelopen periode heb ik de containers schoongespoeld, loszittend roest en een flink aantal stickers verwijderd. En natuurlijk ben ik aan het spuiten geweest, het leuke werk! De komende weken zal ik gebruiken om de schildering af te ronden, maar inmiddels is er al aardig wat zichtbaar.”

Hoe kunnen mensen het werk bezichtigen?
“Dat kan rustig vanuit de trein. Het gebied is in transitie, dus wellicht kan het in de toekomst ook op een andere manier.”

Als burgemeester van Delft...
“...zou ik zorgen voor meer sociale huurwoningen. Er wordt wel veel gebouwd, maar boven modaal. Er is nu ook een soort tweekamp tussen de rijke en armere wijken. Als je woonvormen mengt krijg je een ander soort wijken en een andere omgang met elkaar.”