De Moordt des Prinsen van Oranje, tot Delft, in den Jaare 1584. Uit Nederlandtsche jaerboeken en historien van Hugo de Groot, 1681.
De Moordt des Prinsen van Oranje, tot Delft, in den Jaare 1584. Uit Nederlandtsche jaerboeken en historien van Hugo de Groot, 1681.

De moord op Willem van Oranje - literaire audiotour nr. 12

Algemeen

In deze wandeling maken we een reconstructie van de moord op Willem van Oranje tot de gevangenneming en berechting van moordenaar Balthasar Gerards.

Dat doen we met fragmenten uit gedichten en romans, een tv-serie, toneelstuk, rederijkerstragedie, opera en een thriller.

Willem-Alexander vertelt
In een groot rijm van Jean Pierre Rawie & Driek van Wissen vertelt vader Willem-Alexander zijn dochter Amalia de vaderlandse geschiedenis, die voor een deel de geschiedenis van zijn familie blijkt te zijn. Ook legt hij uit via welke lijn ze nog steeds Oranjes zijn.

De schurk
De Delftse schrijver Dirk Coster schreef het toneelstuk Het leven en sterven van Willem van Oranje. De regieaanwijzingen beschreef hij tot in de kleinste details. Als Balthasar Gerards enkele dagen voor de moord bij de prins een paspoort komt aanvragen, moet de toeschouwer uit het gebeef en gesidder van Balthasar afleiden dat we met een echte schurk te maken hebben.

Grafkelder in thriller
Arjen Lubach kennen we als cabaretier en tv-presentator. Hij schreef ook een thriller waarin het praalgraf en de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk een rol spelen. De hoofdpersoon wil aantonen dat ze afstammeling is van Willem III. De speurtocht voert naar Delft om daar DNA van één van de Oranjes te onderzoeken.

Nalatenschap in oranje
In 2020 verscheen de nieuwe canon over 50 belangrijkste gebeurtenissen uit de vaderlandse geschiedenis. Hieraan besteedde Uitgeverij Plint, bekend van de Poëzieposters, een themanummer van het tijdschrift DICHTER. met 50 gedichten voor kinderen van 6 tot 106. Bij Willem van Oranje schreef dichter Kate Schlingemann een gedicht over wat we aan hem te danken hebben. We zijn tenslotte allemaal een beetje van oranje.

DELFT TUSSEN DE REGELS
twaalf literaire wandelingen

In de wandelingen zien we Delft, Delftse mensen en Delftse gebeurtenissen door de ogen van schrijvers, zoals zij die beschreven in hun verhalen, romans, gedichten, toneelstukken, films, opera’s en liedjes.
Een jaar lang verschijnt elke maand één literaire wandeling met een nieuw thema in de vorm van een audiotour. Die kunt u gratis downloaden op de smartphone of computer via de website van Delfia Batavorum www.delfia-batavorum.nl. Daarna kan de wandeling op een zelfgekozen moment worden gelopen, solo, in een duo of een klein groepje vrienden. Vanuit de luie stoel ‘luisterwandelen’ is natuurlijk ook mogelijk.
Twee historische data markeren het begin en het einde van het project. De start was op zaterdag 15 augustus 2020 met de lancering van eerste audiotour 75 jaar vrijheid. Afsluiting is op zaterdag 10 juli 2021 met de verschijning van laatste audiotour De moord op Willem van Oranje.
Delft op Zondag besteedt elke maand aandacht aan de nieuwe wandeling.

De literaire audiotours worden door een collectief van drie cultuurmakers bedacht, gemaakt en geproduceerd: auteur Margriet van Bebber, acteur Piet van der Pas en componist/audio-engineer Titus Leeuw. Informatie: Margriet van Bebber +31640416802

Uw donatie
Het project is mede mogelijk gemaakt met bijdragen van het Cultuurmakersfonds / Prins Bernhard Cultuurfonds; de historische vereniging Delfia Batavorum; Gemeente Delft; DSM Delft B.V; TU Delft. Daardoor is het mogelijk de audiotours gratis aan te bieden.

Uw vrijwillige bijdrage is welkom bij de initiatiefnemer van de literaire wandelingen Rotaryclub Delft-Vermeer. De bijdragen worden bestemd voor het goede doel: KinderAcademie Delft. Elke donatie is welkom. Richtlijn: €10 p.p. per wandeling op rekening NL39 INGB 0663 9476 34 van St com service rotaryclub Delft-Vermeer o.v.v. KinderAcademie.