Afbeelding

Wat je moet doen als je een verkeersongeluk hebt veroorzaakt

Partnerbijdrage

Hoe voorzichtig je ook op de weg bent: een ongeluk valt nooit helemaal te voorkomen. Daarom is het goed om te weten wat je moet doen als je met je auto of motor een verkeersongeval hebt veroorzaakt. Hier zetten we de belangrijkste dingen voor je op een rij. Ook lees je hoe een rechtsbijstandverzekering je in zo’n situatie uit de brand kan helpen.

Checklist

  1. 1. Stel jezelf veilig. Ook nadat er eenmaal een ongeluk gebeurd is, gaat veiligheid boven alles. Breng eerst jezelf en daarna mogelijke passagiers en anderen in veiligheid. Verleen daarna zorg aan mensen die gewond zijn.

  2. 2. Bel de politie en/of ambulance als de schade ernstig is of als iemand zwaar gewond is. Je hoeft niet bij elke aanrijding de politie te bellen. Dit is alleen noodzakelijk als iemand letsel heeft of als je de weg blokkeert met je auto (of met onderdelen van je auto). Met andere woorden: als er niemand gewond is en er ook geen zware schade is, dan kun je de aanrijding gewoon zelf afhandelen.

  3. 3. Foto’s als bewijs. Maak foto’s van de situatie en de schade, als dit mogelijk is.

  4. 4. Auto verplaatsen. Blokkeert je auto het verkeer? Of staat het voertuig niet veilig? Verplaats je auto dan naar een veilige plek. Als je auto niet meer rijdt, trek dan een veiligheidshesje aan, zet een gevarendriehoek neer en ga zelf op een veilige plek staan. Achter de vangrail, bijvoorbeeld. Zorg in ieder geval dat je nooit op de vluchtstrook blijft staan, dit is geen veilige plek.

  5. 5. Schadeformulier invullen. Als je een ander voertuig of persoon hebt aangereden moet je meteen daarna het schadeformulier invullen. Vul samen met de andere partij de voorkant in. De achterkant kun je later zelf invullen.

Tip: is er een conflict over de aansprakelijkheid en kom je er niet uit met de tegenpartij? Of heb je letselschade? Schakel dan via je rechtsbijstandverzekering een jurist of letselschadeadvocaat in. Als je niet verzekerd bent voor rechtsbijstand, dan kun je voor een vast bedrag prepaid rechtshulp inkopen.

  1. 6. Schets de situatie. Teken in het vakje van de situatieschets hoe de situatie is. Zorg dat je een duidelijke tekening maakt. Geef ook met pijlen aan vanaf welke kant de voertuigen tegen elkaar raakten.

  2. 7. Getuigen noteren. Als er getuigen zijn, schrijf dan hun naam en adres op het formulier.

  3. 8. Handtekening zetten. Daarna moeten jij én de tegenpartij een handtekening op het formulier zetten. Check ook of de verzekeringsgegevens van jou en de tegenpartij erop staan.

  4. 9. Schade melden. Als het schadeformulier ingevuld is, meld de schade dan bij je autoverzekeraar.

  5. 10. Kopie van schadeformulier. Maak voor jezelf een duidelijke foto of kopie van het schadeformulier.