Loes Kouwenhoven in haar atelier aan de Thorbeckestraat in Delft. (Foto: Koos Bommelé)
Loes Kouwenhoven in haar atelier aan de Thorbeckestraat in Delft. (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Hemd van het Lijf: Loes Kouwenhoven

Algemeen

Loes Kouwenhoven (74) is een beeldende kunstenares die al 57 jaar beelden en aquarel schilderijen maakt.

Waarom ben je hier gefotografeerd?
In mijn atelier wordt alles gerealiseerd wat ik wil maken. Ik ben een kijker en alles wat ik om mij heen zie, kan inspiratie vormen voor een beeld. Het is de plek waar ik alles kan doen.

Hoe ben je begonnen met het maken van kunst?
Het is iets wat in mij zit. Ik was altijd al bezig met knutselen en tekenen. Hier kom ook de passie voor aquarelverf uit voort. Ik heb toen ook de academie voor beeldende kunsten en de M.O opleiding handenarbeid en tekenen gedaan.

Je aquarelwerk is gebaseerd op veel oude gebouwen, waarom?
Ik houd ontzettend van architectuur. Het leukste vind ik om huizen en kerken te schilderen, waarin ik de natuur verwerk. Die oude gebouwen heb ik vooral gezien op de wandeltrips met mijn man. Wij zijn zelfs een keer naar Rome gewandeld. Mijn man heeft daar een boek over geschreven.

Jullie zijn helemaal naar Rome gelopen?
Wel in verschillende etappes hoor, maar we houden ontzettend van wandelen. Toen ik 60 werd vroeg mijn man mij wat ik nog heel graag zou willen doen. Ik wilde nog een lange wandeltocht maken en zodoende. We hebben eerst in één keer 3 maanden gelopen, waarna we de jaren daarop in termijnen de tocht hebben afgemaakt. Dit hebben we ook met de terugreis gedaan. Hiernaast hebben we heel veel andere routes gelopen, zoals het Pieterpad en de Olafsroute in Noorwegen.

De reizen zijn dan een vorm van inspiratie voor je kunst?
Onderweg zie je allerlei mooie dingen en daar maak ik foto’s als referentie. Een beeld wat ik gemaakt heb heet Angelo en dat is geïnspireerd op een Italiaan die ik voorbij zag fietsen. Ik heb nog een ander beeld van hem gemaakt met een haring. Die alledaagse dingen op straat inspireren mij, omdat in de eenvoud vaak een hele mooie beeldvorm te vinden is.

Waar exposeer je allemaal?
Ik heb een keer in Florence mogen exposeren. Dat was echt een hele leuke belevenis. Je bent dan in die prachtige stad, waar je hele leuke mensen leert kennen die ook allemaal uit de kunstwereld komen. Toen ik daar voor werd uitgenodigd, dacht ik eerst dat het een grap was.

Wat zou je doen als je burgemeester van Delft zou zijn?
Ik zou veel meer culturele initiatieven van zowel kunstenaars als instellingen subsidie geven.