Flynn met zijn BMX op het circuit bij FCC Rijswijk
Flynn met zijn BMX op het circuit bij FCC Rijswijk

Flynn (9) kruist het land door voor fietscross

Algemeen

DELFT- De regio barst van de sporttalenten die een belofte voor de toekomst zijn. De 9-jarige Flynn is daarin zeker geen uitzondering. Vanaf zijn 4e deed hij aan motorcross, tot hij 1,5 jaar geleden een BMX probeerde. Sindsdien richt hij zich op de fietscross, en hoopt hij dit jaar mee te doen aan het WK.

Door Finn Rekveldt

Van jongs af aan is de Delftse Flynn al bezig met sporten. Toen hij 4 jaar oud was begon hij met motorcross. “Mijn vader deed vroeger aan motorcross. Ik keek liever naar motoren op tv dan naar kinderprogramma’s.” Vader Wesley vult aan “We hadden een klein crossertje voor hem aangeschaft waarmee we achter bij ons gingen rijden. Na een kwartier proberen vloog hij al als een speer voorbij.” Met motorcross won hij in de jaren erna 21 bekers op club en regio toernooien, maar op een gegeven moment maakte Flynn toch de overstap naar fietscrossen met de BMX. “Een vriendje van mij deed fietscross en die stuurde allemaal filmpjes en foto’s. Toen ik het een keer ging proberen merkte ik dat ik door de ervaring op de motor meteen me kon met het niveau. De proeftraining sloeg ik over en ik ging aan de slag.” Vooralsnog fietscrosst Flynn bij FCC Rijswijk, waar ze ook een eigen circuit tot hun beschikking hebben.

Training
De trainingen van Flynn zijn geen sinecure, hij traint immers 2 a 3 keer per week. “Op de BMX ben je vooral bezig met snelheid behouden. Aan het begin van een ronde trap je veel om snelheid op te bouwen en bij de bulten moet je ‘pompen’ zodat je razendsnel over het bulten parcours gaat.” Vanwege de onzekerheden van het afgelopen jaar, heeft Flynn weinig clubwedstrijden gereden, maar veel getraind.

Wedstrijden
Doordat er dus weinig wedstrijden waren en hij 6 weken in het gips zat vanwege een gebroken voet, raakte Flynn een beetje uit het wedstrijdritme. “Hij was van een klimrek afgesprongen. Veel van zijn trainingen konden daardoor niet doorgaan.” vertelt vader Wesley. Voor Flynn zit er maar 1 ding op: trainen. “Het is echt een kwestie van trainen. Luisteren naar de trainer en alles op alles zetten.” Op dit moment bereidt Flynn zich voor op meerdere toernooien. Het EK is helaas afgelast, maar voor het WK op het circuit van Papendal in augustus heeft Flynn zich ook ingeschreven. Vader Wesley legt uit hoe de kwalificatie in zijn werk gaat. “Normaal gesproken werkt het via voorwedstrijden de zogenaamde topcompetities. Dan moet je een bepaald aantal punten halen en er wordt gekeken naar je ranking. Op die criteria bepalen ze of je mee mag doen met het NK, EK en WK. Dit jaar is dat puntensysteem deels vrijgegeven, omdat er weinig wedstrijden zijn gespeeld.”

Toewijding
Voor de wedstrijden en soms ook trainingen kruisen Flynn en zijn vader het hele land door. Flynn zegt lachend “We hebben zowat alle banen in Nederland wel gehad.” Vader Wesley vult aan: “We zitten denk ik 3 tot 4 keer per week op de fiets. Dat komt allemaal vanuit hemzelf, wij willen vooral dat hij plezier heeft. Dat plezier brengt hem ook steeds verder.” Flynn sport niet alleen op het circuit, hij doet ook serieus mee bij de gym op school. Dat heeft een reden; “Als je spieren wilt krijgen moet je echt serieus meedoen met de gym op school, daarvan ga je ook echt harder fietsen omdat je sterker bent.” Toen Flynn terugkwam na in het gips te hebben gezeten, moest hij weer hard trainen om op niveau te komen. “Ik voelde toen ook dat ik niet goed genoeg was om bepaalde wedstrijden te rijden. Na weken alleen trainingen probeerde ik het weer en was ik toch weer beter. Dit bewijst voor mij echt dat trainen en doorzetten het enige is wat telt in deze sport.” Daarom wilt Flynn zich de komende tijd vooral bezig houden met doorzetten. “Eerst waren er niet zoveel wedstrijden, maar wanneer dat circuit weer van start gaat ga ik zeker mijn best doen.” Op dit moment is Flynn vooral bezig met het WK in juli, daarnaast zijn er nog wat clubtoernooien.

FCC Rijswijk
Vader Wesley is actief bij de club in Rijswijk, wat in de regio rondom Delft de enige fietscross club is. “Wat ik vaak probeer te regelen is het organiseren van trainingen met oud-wereldkampioenen, die komen dan naar de club. Ik werf ook nieuwe leden, die melden zich de laatste tijd steeds vaker.” Op dit moment word er op Sportpark Elsenburg een nieuwe fietscross baan gebouwd. Deze zal naar verwachting klaar zijn in 2022. Voor proeflessen bij FCC Rijswijk kun je naar hun website, fccrijswijk.nl

Ken jij ook een jong sporttalent uit de regio, iemand die veelbelovend is voor de toekomst? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet...!