<p>Elske Stellingwerff, Voorzitter van Buurtvereniging Delftzicht&nbsp;</p>

Elske Stellingwerff, Voorzitter van Buurtvereniging Delftzicht 

(Foto: KOOS BOMMELE)

Passie met een gouden rand: Elske Stellingwerff

DELFT- Elske Stellingwerff (42) is voorzitter van buurtvereniging Delftzicht. Ze zet zich samen met het bestuur vrijwillig in voor activiteiten, sociale binding en de politieke thema’s, zoals hoogbouw in de buurt. Dit jaar is het 25 jarig jubileum van Delftzicht, en daarmee ook de basis voor nieuwe activiteiten in de wijk.

Door Finn Rekveldt

Elske werkt als manager engineering in de offshore industrie, de rest van de tijd spendeert ze met haar gezin en zet zij zich als Voorzitter van de vereniging in voor haar wijk waar ze al bijna 12 jaar woont. “We hebben best wel een actieve buurtvereniging, waarmee we gezellige dingen organiseren die de sociale samenhang in de buurt bevorderen. Daarnaast onderhouden wij contacten met de gemeente, vanwege onze ligging naast de spoorzone.” , aldus Elske. Ze werd ooit actief bij de buurtvereniging omdat er te weinig bestuursleden waren. “Ze zouden zichzelf opheffen als ze geen nieuwe bestuursleden vonden, dus toen ben ik als secretaris begonnen en heb mij gefocust op de organisatie van activiteiten. Een tijdje terug heb ik het voorzitterschap overgenomen. De andere bestuursleden richten zich meer op de politieke kwesties.”

Woningbouw
Delftzicht is een wijk waar veel wordt gebouwd, en dit brengt soms uitdagingen mee voor bewoners. “Die bouw levert kansen op en kan soms voor overlast zorgen, wat we uiteraard willen voorkomen. Dat agenderen levert soms een heel mooi resultaat op, Het park wat op de spoortunnel kwam is vertraagd, maar we hebben met de gemeente voor een tijdelijke inrichting van een deel van het park kunnen zorgen. Dit zijn wel de successen die door samenwerking met de gemeente tot stand kunnen komen.” Er zijn ook kwesties waar de bewoners minder tevreden over zijn. Waaronder het project bij het Zuideinde voor 120 appartementen in 4 complexen, wat nog in een vroege fase van ontwikkeling zit. “Er staat nu laagbouw, en wij voorzien bij de bouw van die complexen behoorlijk wat nadelen. Er moet dan ook oog zijn voor de effecten op het verkeer in de buurt. We proberen dan ook de gemeente te overtuigen om de bouw minder hoog te maken, want wij zijn zeker niet tegen bouwen in onze wijk. We willen vooral een gezonde balans van hoog en laagbouw en dat willen we terugzien in de vorm van burgerparticipatie.” De buurtvereniging heeft sowieso ook een geschiedenis met woningbouw in de jaren 90. Toen de wijk werd gebouwd verenigden bewoners zich om goede cv ketels en bouwvoorzieningen te realiseren.

Buurtvereniging
Elske houdt zich vooral bezig met het organiseren van leuke activiteiten voor de hele wijk. “We hebben bijvoorbeeld 3x per jaar een buurtkrant die we verspreiden door de hele wijk. Hiernaast hebben we elk jaar een buurtfeest, waarvan we hopen dat het dit jaar kan doorgaan. Over het algemeen proberen we door het hele jaar activiteiten te organiseren voor zowel de kinderen als de volwassenen.” Drie jaar geleden begonnen ze de buurt te versieren ten tijde van Halloween, waardoor er nu jaarlijks veel kinderen uit andere wijken komen om de wijkversiering te zien. Elske heeft door de hoge animo veel motivatie om actief te blijven voor de buurt; “Het organiseren van deze activiteiten kost vanwege de belangstelling weinig moeite, en het geeft mij ontzettend veel plezier. Het is daarnaast heel gezellig dat er zulke leuke dingen gebeuren in de wijk!” Voordat Elske in Delftzicht kwam, woonde ze in het centrum. Daar was het een stuk individueler dan in Delftzicht, waardoor ze de functie van een buurtvereniging heel belangrijk is gaan vinden. “Ik denk dat je samen kan optrekken in heel veel dingen. Je helpt elkaar en hebt contact met de gemeente over zaken die de buurt aangaan. Daarnaast hebben gemeenten er ook veel aan. Bij het plaatsen van vuilcontainers kan sneller rekening worden gehouden met de bewoners, en daarmee voorkom je een hoop gedoe.”

Veiligheid
Door het goede contact tussen veel bewoners, hebben ze 2 groepsapps opgetuigd. “We hebben een security appgroep, waarin we bij acute veiligheidssituaties aan elkaar kenbaar kunnen maken wat er aan de hand is. Hiervoor bellen we natuurlijk ook de politie, maar het is toch handig. Er is ook een ‘gezelligheidsappgroep’ om elkaar dingen te vragen of nieuws voor de wijk te delen.”

Meer berichten