Olivier Hendriks in actie. (Foto: Rens van de Waterlaat)
Olivier Hendriks in actie. (Foto: Rens van de Waterlaat)

Olivier Hendriks doet mee aan de Paralympische Spelen in Tokio

Algemeen

DELFT- Delft barst van de talenten die een belofte voor de toekomst zijn. De 17 jarige para-atleet Olivier Hendriks bemachtigde vorige week op het EK in Polen goud op zowel de 100 als de 400 meter. Op de 400 meter was hij zelfs één seconde sneller dan de limiet voor plaatsing op de Paralympische spelen in Tokio. Vanwege zijn hoge ranglijstnotering is de kans nu heel erg groot dat hij voor de 400 meter in Tokio mag meedoen.

Door Finn Rekveldt

Olivier voetbalde vroeger lange tijd bij DHC, maar op een gegeven moment koos hij toch voor de atletiek. “Toen ik 12 jaar was kreeg ik van mijn Blade-maker een uitnodiging om sportblades uit te proberen bij het EK in Amsterdam, dat leek mij wel leuk want ik vond het sprinten bij voetbal altijd al erg leuk. Er waren daar mensen die wel potentie in mij zagen en ik werd toen gevraagd om bij de talentengroep mee te trainen.” In het jaar daarna combineerde Olivier het voetballen nog korte tijd met atletiek, tot hij in 2017 volledig overstapte.

Internationaal
In 2017 liep hij ook zijn eerste internationale wedstrijd, en dat proces verliep heel spontaan. “Dat was wel een grappig verhaal. Op een avond werd ik gebeld door verspringer Ronald Hertog (inmiddels met pensioen) Die vroeg aan mij of ik de dag erna in Engeland wilde meedoen met de ‘City Games’, omdat er iemand was weggevallen. Meteen ja gezegd en dat was echt zo’n leuke ervaring.” De jaren nadat Olivier begon, ging hij geleidelijk aan steeds intensiever trainen. De wedstrijd in Engeland was daarin een kantelpunt. “Het was allemaal zo plots. Ik had daarvoor enkel wedstrijdjes gedaan in Nederland, maar bij deze wedstrijd lag er een atletiekbaan in de stad was er best veel publiek aanwezig. Die overgang van nationaal naar internationaal die ik toen meemaakte was echt heel vet.”

Toernooien
Na die wedstrijd ging Olivier meer trainen, niet alleen op zijn vertrouwde club AV’40, maar ook bij ATR in Rotterdam. Tijdens trainingen sport hij ook veel met valide mensen samen. “Qua topsnelheid valt het verschil erg mee, het is alleen dat je wat makkelijker een snelle start maakt als je valide bent.” De volgende stap in zijn carrière kwam ook weer onverwacht. “Begin 2018 liep ik toevallig een goede tijd, en mijn coach gaf ineens aan dat de kans op deelname bij een EK er dik in zat. Op dat moment ging het vooral om de wereldranglijst, en ik stond daar al best hoog. Op dat volwassen EK in Berlijn heb ik zilver gehaald en dat was echt het laatste wat ik verwacht had.” In 2019 deed Olivier mee aan het WK in Dubai, waar hij op 16 jarige leeftijd zilver behaalde op de 400 meter. Vorige week was hij nog in Polen voor het EK waar hij goud won. “In de voorbereiding was het allemaal nog een beetje onzeker of ik mee kon, ik had namelijk een lichte spierblessure en daardoor had ik wat twijfels toen ik op pad ging.” Gelukkig had Olivier het voordeel dat hij de vrijdag ervoor zijn Blades een aanpassing had gegeven om ze lichter te maken. Zijn concurrent maakte daarnaast een valse start. “Ik wist op dat moment dat ik een voor deel had ten opzichte van de anderen. De races verliepen erg goed en het resultaat van 2 gouden medailles mag er zeker zijn.”

Blade Runner
Olivier is geboren zonder een kuitbeen en voeten waarmee hij nooit zelf zou kunnen lopen. Nu beweegt hij al zijn hele leven met protheses. “Bij het voetbal zat er een schoen aan mijn Blade, zodat ik de bal kon schoppen. Bij atletiek wissel ik ze af met mijn dagelijkse loopprotheses voor de krachttrainingen.” Ondanks zijn protheses voelt de jonge atleet zich niet beperkt in de sport. “Ik kan mij goed optrekken aan valide mensen. Zij hebben het voordeel dat ze wat sneller starten dan ik, maar als je kijkt naar de topsnelheid valt het verschil heel erg mee.”

Tokio
Om geselecteerd te worden voor een bepaald onderdeel op de spelen, moet je aan een paar eisen voldoen. “Omdat ik de tijdslimiet op de 400 meter voor Tokio heb gehaald en hoog op de wereldranglijst sta, heb ik mij geplaatst voor dat onderdeel voor de spelen. De officiële selectie voor de spelen is half juli.” Op dit moment traint Olivier bijna elke dag ter voorbereiding van de spelen en de wedstrijden wisselt hij vaak af. “Het hangt per persoon af hoeveel wedstrijden je kan en wil lopen. Door corona zijn er maar 10 wedstrijden goedgekeurd dit seizoen, met weinig deelnemers.” Nu hij voor de 400 meter vrijwel zeker geplaatst is, gaat hij zich focussen op de 100 meter. “Ik hoop dat ik de limiet bij die categorie ook kan halen, op dit moment zit ik daar al best dichtbij. De paralympische spelen zullen op 24 augustus van start gaan, tot en met 5 september.