Een bijeenkomst van Basi bij jongerencentrum The Culture in Buitenhof. (Foto: Koos Bommelé)
Een bijeenkomst van Basi bij jongerencentrum The Culture in Buitenhof. (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Maatschappelijke impact door jongeren met BASI

Algemeen

DELFT- BASI (Becoming a Social innovator) is een traject dat jongeren tussen de 14 en 27 jaar begeleidt bij talentontwikkeling, netwerkverbreding en maatschappelijke impact. In een half jaar worden jongeren door middel van activiteiten en de juiste begeleiding toegewerkt naar het neerzetten van een project met een maatschappelijk doel. BASI is aanwezig in Leiden, Voorburg, Schiedam, Groningen, Zoeterwoude en nu ook in Delft.

BASI betreft een zogeheten maatschappelijke diensttijd (MDT), het Kabinet heeft deze trajecten een tijdje geleden bedacht om jongeren in staat te stellen een bijdrage te leveren aan de samenleving. Stichting CANIDREAM heeft als hoofdaanvrager in samenwerking met verschillende partners het project opgezet, “In Delft werken we samen met de gemeente, TU Delft, Cultuurhuis, Pieter van Foreest en youbeyou. Met deze samenwerking richten wij ons op zorg, cultuur, fashion en ICT”, aldus Glenn Weisz, Directeur van CANIDREAM en landelijke projectmanager bij BASI.

Traject
Het traject wordt vormgegeven door coaches en de participanten zelf. Bij de begeleiding wordt volop ingezet op coaches die fungeren als rolmodel. “De excursies naar de TU kunnen voor sommige jongeren een beetje een ver van mijn bed show zijn, wij proberen daar als coaches de brug te slaan met hun interesses”, aldus jongerencoach Edi, die begeleider is bij Basi in Delft. Glenn vult aan: “BASI is een goede aanvulling op het regulier onderwijs. Jongeren maken kennis met verschillende sectoren en krijgen zo een beter beeld wat bij hun past. Ondertussen begeleiden teamcoaches zoals Edi en Jim hen ook in de ontwikkeling van waardevolle vaardigheden zoals samenwerken, organiseren, feedback geven en reflecteren. We roepen Delftse scholen dan ook op om krachten met ons te bundelen.” De deelnemers worden tijdens het traject aangemoedigd om een positief verschil te maken in hun omgeving, ziet Edi: “Jongeren komen nu al zelf met leuke ideeën. Ze willen een evenement organiseren voor hun buurt, en misschien ook wel een tuinconcert voor senioren.”

Doel
In alle steden doen de komende 2 jaar 600 jongeren mee. Aan het einde van het traject hebben de jongeren kennis kunnen maken met verschillende beroepen en daarbij ook aandacht besteed aan de ontwikkeling van talenten. Glenn benadrukt: “BASI is een ontwikkelingsreis voor en door jongeren. Ze leren dat ze al een op jonge leeftijd een positief verschil in hun omgeving kunnen maken.” Aanmelden kan via de website: bwww.basi-mdt.nl