Van links naar rechts: Ines Roebroeck, Julian van Rie, Cato Kral en Luka Brandsma. (Foto: Koos Bommelé)
Van links naar rechts: Ines Roebroeck, Julian van Rie, Cato Kral en Luka Brandsma. (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Hemd van het Lijf: Julian van Rie

Algemeen

Julian van Rie (20) is commissielid bij de productie ‘Romeo en Julia’ van Virgiel Theater, een initiatief van studentenvereniging Virgiel.

Waar ben je gefotografeerd?
Wij staan hier voor een onderdeel van het decor van de show. Wij steken het welbekende liefdesverhaal in een modern jasje en hebben daarom voor een abstract decor gekozen. Deze dozenwand wordt wel vijf meter hoog!

Wat is Virgiel Theater?
Het is een groep binnen Virgiel van mensen die theater heel erg leuk vinden. Elk jaar maken we een toneelstuk, waar dan elk jaar een commissie van 6 mensen wordt aangewezen die het theaterstuk zullen organiseren.

Wie helpen er allemaal mee bij het stuk?
De commissieleden hebben de taak om elk op bepaalde disciplines het proces in goede banen te leiden, en de logistieke zaken te regelen. Dit doen we samen met de cast, de band, het decorteam en het kostuumteam. Alles wordt ondersteund door een klein team van professionals uit de sector die ervoor zorgen dat het stuk inhoudelijk goed gevormd is.

Zijn alle betrokkenen lid van Virgiel?
Ja, de meesten komen wel van Virgiel zelf. Er zijn ook taken waar we professionals met een opleiding voor vragen. Denk daarbij aan onze regisseur, dirigent of choreograaf, die organiseren ook meerdere shows per jaar en zijn actief in het vakgebied.

Culturele activiteiten bij studentenverenigingen?
Dat is ook vrij uniek. Wij zijn vanwege de schaal en bezoekersaantallen het grootste studententheater van Nederland. Daar zijn we heel erg trots op en daar komt hard werk bij kijken, maar het resultaat is iets wat die inzet meer dan waard is.

Waarom ben jij dit gaan doen?
Ik ben zelf al heel lang bezig met theater, vind het echt prachtig om te doen. Het commissielidmaatschap is voor mij een perfecte combinatie tussen het organiseren en het maken van theater. Ik ben als voorzitter, verantwoordelijk voor de band, het theater en de techniek. Helaas mogen we niet zelf meespelen, omdat we veel achter de schermen doen. Volgend jaar ga ik waarschijnlijk wel weer zelf meespelen.

Hoe gaan jullie het organiseren rondom corona?
We zijn in september begonnen en hebben sindsdien hard gerepeteerd om een eigenzinnige versie van Romeo en Julia neer te kunnen zetten. We gebruiken met muziek en tekst keuzes die je niet verwacht. Vanwege de beperkingen gaan we het opnemen en laten we het op 14 en 15 juni streamen door onze onmisbare partner ‘Streaming Guys’. Hiervoor kunnen mensen een kaartje kopen op virgieltheater.nl.

Wat zou je doen als burgemeester?
Ik zou meer mensen willen stimuleren om naar het theater te gaan of andere plekken/evenementen te bezoeken in de cultuursector.