Elyah (9) in actie. (Koos Bommelé)
Elyah (9) in actie. (Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

DHC-speler Elyah timmert aan de weg bij Sparta en Feyenoord

Algemeen

DELFT- Delft barst van de sporttalenten die een belofte voor de toekomst zijn. De 9 jarige Elyah timmert op jonge leeftijd al flink aan de weg. Sinds zijn 4de speelt de flankspeler al bij de Delftse club DHC en door succesvolle talentendagen loopt hij al langere tijd in extra trajecten bij Sparta en Feyenoord.

Door Finn Rekveldt

Elyah begon met voetballen aangestoken door het enthousiasme van zijn familie. “Ik voetbalde vroeger al veel samen met mijn vader, die is een echte voetbalfanaat. Mijn opa is trainer bij de KNVB en traint ook teams in de hoofdklasse.” Hierdoor rolde Elyah het voetballen in. Dit werd de laatste jaren steeds serieuzer, benadrukt ook zijn vader Elsio. “Afgelopen seizoen heeft hij stage gelopen bij Sparta, waar hij meetrainde met een team. Deze stage heeft een vervolg gekregen en hij zal volgend seizoen dus mee blijven trainen.”

Feyenoord en Sparta
Laatst maakte Elyah de overstap naar Feyenoord. “Je hebt daar een academie en de sportclub zelf. De academie is de zogenoemde BVO-tak (betaald voetbal organisatie) die staat dichter bij het eerste, en de sportclub is de amateurtak.” Dit traject start na een talentendag. Er worden wat jongens, waar ze potentie in zien, gevraagd om een paar gesprekken te voeren. Als deze gesprekken positief zijn, word je toegelaten. Bij de profclubs gaat het er wel serieuzer aan toe, ziet ook de vader Elsio. “Bij Feyenoord merk je dat de sportclub wat dichter tegen de BVO aan wil zitten dan bij Sparta het geval is. In de gesprekken met Feyenoord merkten we ook dat ze je niet zomaar aannemen. De toekomst moet uitwijzen of Elyah naar de academie kan. Sommige jongens die bij de sportclub tak spelen kunnen doorstromen naar de academie, maar dan moet je wel echt goed zijn.”

Techniek en training
Elyah speelde bij DHC altijd rechts- of linksbuiten. “Ik speel op dit moment het meeste rechtsback. De rechtsbuiten positie is het allerleukst omdat het mij de gelegenheid geeft om veel te oefenen met mijn minder sterke been. Ik ben een echte rechtspoot, maar doordat ik vaak naar binnen draai in de voorhoede word ik steeds beter met mijn linkervoet.” Sinds hij de overstap maakte naar de professionele clubs, zijn de trainingen een stuk uitdagender geworden. “De houding bij Sparta van je medespelers en trainers is heel professioneel. Bij Feyenoord merk je bijvoorbeeld dat ze veel focussen op positiespel en het drie kleuren spel, waarbij je focust op balbezit en wanneer je een bal moet afgeven. Er wordt vooral veel technischer getraind.” Vader Elsio ziet ook dat die professionele omgeving veel motivatie geeft. “Qua leerstof zit het ook veel dichter tegen het niveau van een BVO aan. Nu hij bij Sparta mee traint, traint hij ook met jongens die allemaal prof willen worden.”

Plezier als uitgangspunt
Bij alle professionele dingen die de negenjarige Elyah doet, is het uitgangspunt plezier. Zijn vader ziet dat sommige ouders het plezier soms vergeten. “Er zijn ouders die hun kinderen pushen om te voetballen om zo hun eigen droom op hen te projecteren, dat is niet goed. Kinderen op die leeftijd moeten vooral bezig zijn met spelen. Ze zijn nog heel jong en hebben nog een enorm lange tijd om zich op professioneel gebied te ontwikkelen, daarom draait het voor ons echt om het plezier dat Elyah er in heeft.” Dat plezier komt mede door de idolen die Elyah heeft. “Messi en Neymar zijn echt mijn voorbeelden. Messi is een echte topscoorder met een geweldige dribbeltechniek. Neymar vind ik juist weer tof omdat hij zoveel trucjes naar het speelveld brengt.”

Voetbalschool
Door corona kon Elyah niet het hele jaar zo veel trainen en spelen als hij wilde. Wedstrijden waren vaak tussen de teams op de club en regiotoernooien moesten worden afgeblazen, waardoor hij niet de mogelijkheid kreeg om zijn clubkleuren te verdedigen. Voor de trainingen vond Elyah gelukkig een oplossing. “ik heb door kunnen trainen bij de voetbalschool NIRO. Zij maakten vaak filmpjes van mijn voetbalspel en plaatsten dat op internet. Dat was een manier om op te vallen voor scouts.” Voetbalschool NIRO houdt zich bezig met het begeleiden van jonge sporters, ze zijn gevestigd op het terrein van DHC.

Trots
Vader Elsio gaat vaak mee naar de trainingen en de wedstrijden van zijn zoon, waar hij erg van kan genieten. “Hij doet echt dingen op het veld waar ik mijn ogen op uitkijk. Daardoor heb ik ook echt veel vertrouwen in zijn toekomst als speler en ben ik best een klein beetje jaloers op zijn skils, haha.”