'Groenteboerin' Linda
'Groenteboerin' Linda

Hoeve Biesland: natuurlijk eten van eigen bodem

Algemeen

PIJNACKER- NOOTDORP – Wie bij Hoeve Biesland koopt, kiest bewust voor vers, biologisch en lokaal. Deze week wordt op de moestuin de eerste oogst binnengehaald.

Boeren in verbondenheid met de natuur, zo zou je de filosofie van Hoeve Biesland kunnen samenvatten. “We zijn een biologisch-dynamisch boerenbedrijf”, legt ‘groenteboerin’ Linda uit.  “Dat betekent dat we, behalve zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest, ook werken met oog voor de natuurlijke kringloop en in verbinding met de kosmos.” Dat klinkt zweverig, maar voor Linda is het down to earth: “Je merkt gewoon dat als je op bepaalde tijden, bijvoorbeeld met volle maan, zaait, dat het zaad beter ontkiemt. Daar is niets geheimzinnigs aan. Het is anticiperen op de natuur.”

Melk, vlees, groenten
Hoeve Biesland is een allround boerenbedrijf. Geen monocultuur, maar een mix van werkzaamheden en producten. Melk, vlees, groenten. “We hebben 360 koeien, zowel voor het vlees als voor de melk”, vertelt Linda. “Het vlees gaat voor een groot deel naar de horeca in omliggende plaatsen, maar we verkopen ook aan consumenten. Verder hebben we ook ongeveer 80 schapen voor wol en vlees. De lammetjes zijn allemaal net geboren. Onze schapen zijn haast het hele jaar buiten, vaak in natuurgebieden zoals het Balijbos.” Een boerderij is natuurlijk niet compleet zonder kippen: “Nu hebben we er nog maar een paar. Volgend jaar willen we een ‘kippencaravan’ kopen. Daarmee kunnen de kippen de koeien op het land ‘volgen’. Ze eten graag de insecten die op de koeienvlaaien afkomen en verspreiden die ook. Dat is ook onderdeel van de natuurlijke kringloop.”
Hoeve Biesland beschikt, naast een grote winkel, verder over een eigen slagerij en bakkerij en gaat in de nabije toekomst ook zelf zuivelproducten maken. “En we hebben goede partners voor de producten die we zelf (nog) niet kunnen maken, zoals kippen- en varkensvlees verschillende soorten groenten en fruit en bijvoorbeeld ook honing.”

Moestuin
Een groot deel van de 300 hectare land van de hoeve is bestemd voor het vee. Maar op een klein deel ervan is een mooie moestuin aangelegd. “Ieder seizoen telen we daar groenten voor ons ‘kistje vol smaak’, het groentepakket waar je je op kunt abonneren. Deze week oogsten we de eerste producten: andijvie, sla, verse knoflook, rabarber en snijbiet. Ieder seizoen hebben we weer iets anders, maar het is allemaal vers, natuurlijk en onbespoten.
De producten van Hoeve Biesland zijn, behalve op de boerderij zelf, ook te koop op verschillende andere plekken, zoals de PLUS in Pijnacker en bij Molen De Roos en Ekoplaza in Delft. En natuurlijk te proeven in de diverse horecagelegenheden in de omgeving. Kijk op www.hoevebiesland.nl voor meer informatie.