<p>&ldquo;De krappe woningmarkt leidt tot lagere koop- &egrave;n verkoopintentie bij doorstromers&rdquo;, zegt Pascal de Roo.</p>

“De krappe woningmarkt leidt tot lagere koop- èn verkoopintentie bij doorstromers”, zegt Pascal de Roo.

(Foto: )

Er is al maanden sprake van een dalende verkoopintentie

DELFT - De huidige woningmarkt is gunstig voor verkopers en toch is er al maanden een dalende verkoopintentie. Dat bemerkt Pascal de Roo, makelaar bij ZO makelaars aan de Van Foreestweg 4.

“De krappe woningmarkt leidt tot lagere koop- èn verkoopintentie bij doorstromers”, zegt Pascal de Roo. “Het beperkte aanbod zorgt ervoor dat ook doorstromers vastzitten. De meesten willen eerst kopen, daarbij gaat het om ongeveer 50 procent, en dan pas verkopen. In april wil nog maar 23 procent eerst verkopen.”

Uitstel verkoopplannen
De veilige keuzes van doorstromers vertalen zich in de huidige markt tot het uitstellen van verkoopplannen. “Waar starters blijven zoeken, geven de meeste doorstromers aan dat zij pas in beweging komen bij betaalbaar aanbod dat voldoet aan hun specifieke wensen”, aldus Pascal de Roo.

Vicieuze cirkel
Waar starters vaak geen andere keuze hebben dan door zoeken, kunnen doorstromers kiezen voor uitstel van de plannen of om helemaal niet te verhuizen. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel, waarbij doorstromers niks doen omdat ze het aanbod niet geschikt vinden en ondertussen dus zelf een hele hoop aanbod vasthouden. “We zien al maanden dat doorstromers liever eerst kopen en daarna pas verkopen, maar sinds begin van het jaar groeit die groep flink. De krappe woningmarkt creëert daardoor niet alleen problemen aan de vraagzijde, maar ook aan de kant van het aanbod”, zegt hij. Het verkoopvertrouwen bleef in april stabiel hoog, terwijl het koopvertrouwen in een jaar tijd verder daalt en 25 procent is afgenomen.

Woonoplossingen?
Uit aanvullend onderzoek op de Funda Index van maart blijkt dat 83 procent van de kopers de woningmarkt als een probleem ervaart. Voor veel van hen telden de oplossingen van politieke partijen voor de krappe woningmarkt zwaar mee tijdens de verkiezingen. Echter, er is naar aanleiding van de verkiezingsuitslag maar weinig vertrouwen dat de woningmarkt een prominente plek krijgt op de politieke agenda. De Roo: “Het probleem op de woningmarkt wordt alleen maar erger, dat zien we met de Funda Index iedere maand. Onder starters ervaart zelfs 94 procent de woningmarkt als een probleem.” Telefoon: (015) 212 99 88. Internet: www.zo.nl.

Martijn Linthorst
Meer berichten