<p>Opa Piet runde het bedrijf samen met zijn broers</p>

Opa Piet runde het bedrijf samen met zijn broers

(Foto: )

Het gezicht achter: Aannemersbedrijf Gebr. Mensert

DELFT - Aannemersbedrijf Gebroeders Mensert heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1892. Met Pieter Jan Mensert (36) staat inmiddels de vierde generatie aan het roer van het Delftse familiebedrijf.

Door Cheyenne Toetenel

In 1892 vestigt Jan Mensert een metselbedrijf op de Gasthuislaan. Destijds rekende Jan 1500 gulden voor het volledige metsel-, stuc- en straatwerk van compleet nieuwe woningen in het Westerkwartier. In 1927 starten zijn zoons het aannemersbedrijf Gebroeders Mensert; Piet als timmerman, samen met Gerrit. Zoon Jan begint in 1937 naast het aannemersbedrijf een schildersbedrijf. Vlak na de oorlog stapt de vierde broer Aad ook in het aannemersbedrijf. Het hele bedrijf verhuist in de jaren ‘60 naar de huidige locatie op de Verwersdijk. In 1978 stapt wederom een Jan, de zoon van Piet, in de zaak. Zijn jongere broers Willem en Gerrit sluiten zich aan in 1982 en in 1986. Met deze derde generatie vindt een flinke verandering plaats. Waar de werkzaamheden voorheen vooral bestonden uit metselwerk, zijn deze broers zich meer gaan toespitsen op het timmeren en het machinale werk. “Niet alleen omdat daar vraag naar was, maar ook omdat mijn opa Piet timmerman was en hij tevens de enige was met kinderen die in de zaak verder gingen”, vertelt Pieter Mensert, ofwel Piet. “De passie voor timmeren werd van vader op zoons doorgegeven.” Sinds 2013 heeft Piet, de zoon van Jan, de leiding.

Hutten bouwen
“Als je het hebt over iets met de paplepel ingegoten hebben gekregen, is dat zeker op mij van toepassing wat betreft het timmerwerk”, aldus Piet. “Het bedrijf van mijn vader en ooms zat al hier aan de Verwersdijk en als gezin woonden wij in de Visstraat. Als kind kwam ik hier vaak en was dit eigenlijk mijn speelplaats. Ik liep hier als kleine jongen te struinen en hutten te bouwen. Bij het maken van die hutten ging ik nog wel eens een stukje hout halen bij de timmerlieden. Dan lieten ze ons zelf uitzoeken hoe we een hut moesten maken, dus we waren al vroeg zelf oplossingen aan het bedenken voor onze bouwprojectjes.” Naarmate Piet ouder werd ging hij vaker klusjes doen en mee op karwei als bijbaan. “Ik ben in de bevoorrechte positie geweest dat ik in deze omgeving kon opgroeien en van al die vakmensen veel heb meegekregen. In de tijd van mijn vader en zijn broers liepen er zo’n 25 timmerlieden rond. Met allen ben ik wel een keer meegeweest, waardoor ik veel heb mogen leren. Dat heeft mij enorm doen groeien.” In 2006 werd Piet officieel meewerkend uitvoerder en sinds 2013 is hij zelfstandig eigenaar. “Ik heb geen broers om de zaak samen mee te runnen, maar blijf de naam Gebroeders Mensert dragen. Mijn jongens van 8 jaar oud komen nu al graag helpen en vinden alles maar wat interessant, dus wellicht zijn zij de toekomst van het bedrijf. Het zijn in ieder geval wel weer twee gebroeders Mensert!”

Passie
Timmeren doet Piet in tegenstelling tot vroeger bijna niet meer. “Heel soms wil ik nog wel eens bijspringen, maar verder richt ik mij vooral op mijn leidinggevende functie. Ik ga naar de klant toe, bespreek de wensen, stel offertes op en stuur de jongens aan. Daarnaast verzorg ik de bedrijfsvoering en een stukje administratie.” Toch blijft zijn passie daar waar het allemaal mee is begonnen; het met de handen werken. “Maar nu haal ik vooral de voldoening uit het feit dat we met ons team prachtige eindresultaten leveren. Daar ben ik trots op. En ook deze leidinggevende rol heeft zo z’n charme.” Onder leiding van Piet is er niet veel veranderd qua werkzaamheden binnen het bedrijf. “We hebben nog steeds alleen timmerlieden in dienst en hebben een fantastisch mooie machinale waar we veel gebruik van maken en het hele jaar door werk voor hebben. Het enige wat écht is veranderd, is dat we kleiner zijn geworden als gevolg van de economische crisis waarin de bouwsector hard werd getroffen.” Het aantal timmerlieden in dienst is teruggedrongen tot tien man, maar dat ziet Piet allesbehalve negatief in. “Dat ons bedrijf nu wat compacter is, betekent dat de werkzaamheden beter kunnen worden overzien. Deze grootte werkt eigenlijk wel voor mij, dus veel groter hoeft niet meer.” Mensert doet hoofdzakelijk restauratie- en renovatiewerk. “Als bedrijf zijn wij voornamelijk actief in de eigen binnenstad. Omdat wij zo centraal liggen in het centrum, kunnen we snel schakelen. En er zijn natuurlijk genoeg historische panden in de omgeving die onderhoud of renovatie behoeven.” Piet denkt dat de kracht van het bedrijf zit in het machinale timmerwerk en het vakbekwame en hechte team. “Mensen die ons kiezen, gaan voor kwaliteit boven kwantiteit. In al die jaren hebben wij onze naam hoog weten te houden op dit vlak en daar zullen we ons voor blijven inzetten.”

Meer berichten