<p>Cian kan niet wachten tot er straks weer publiek langs de lijn staat</p>

Cian kan niet wachten tot er straks weer publiek langs de lijn staat

(Foto: Daniël Veltman)

‘Hockeyen in Zuid-Afrika is heel anders dan in Nederland’

DELFT - Delft barst van de sporttalenten die een grote belofte voor de toekomst zijn. Zo ook de zestienjarige Cian Rowland. Hij verruilde zijn thuisland Zuid-Afrika vorig jaar voor Nederland en hockeyt nu in de JA1 van Ring Pass Delft.

Door Cheyenne Toetenel

Cian verhuisde negen maanden geleden naar Nederland. Deze keuze had voornamelijk te maken met de toekomst van hem en zijn broer. “Ik wilde graag chef worden en in Zuid-Afrika is dat moeilijk. Nederland biedt meer kansen. Daarom heeft mijn vader ons meegenomen naar hier.” Hoewel hij ver van huis is, is Cian gelukkig met zijn nieuwe leventje in Delft. “En dan vooral met de vrijheid die ik hier heb. Ik ben niet zo afhankelijk van mijn ouders als in Zuid-Afrika en voel me daarnaast een stuk veiliger, overal waar ik ga. Mijn moeder en haar hele familie wonen wel nog steeds in Zuid-Afrika, maar we houden goed contact. Elke zondagavond spreek ik mijn moeder om even bij te praten.”

Blessure
Oorspronkelijk deed Cian aan rugby, maar elf jaar geleden wisselde hij van sport. “Ik raakte geblesseerd en nog een keer op diezelfde plek geraakt worden zou ernstig zijn voor mijn knie. Dat risico wilden we niet lopen, dus ben ik gaan hockeyen.” Dat was een vrij logische keuze voor Cian. “Zo ongeveer mijn hele familie speelde hockey, en mijn moeder en stiefvader doen het nu ook nog steeds. Ik stond altijd aan de kant van het hockeyveld om ze aan te moedigen. Uiteindelijk stapte ik zelf dus ook het hockeyveld op en werden de rollen omgedraaid.”

Schoolsport
Hockeyen in Zuid-Afrika is heel anders dan in Nederland, vertelt Cian. “In Zuid-Afrika speel je meestal schoolhockey, dus bij elke wedstrijd kijken alle leerlingen van de school naar je. Meer dan 1300 kinderen moedigen het hockeyteam aan en zingen om je motiveren tijdens de wedstrijd. Het niveau van de sport is hier in Nederland een stuk hoger, maar in Zuid-Afrika heb je een zeer goede hockeyschool waar het enthousiasme dan weer een stuk groter is. Het leeft daar heel erg. Dat is wel een groot verschil, nu in coronatijd al helemaal.”

Ring Pass
Nu hij in Nederland woont, speelt Cian bij hockeyvereniging Ring Pass Delft. “Ik hou van Ring Pass. Het is de allereerste club waarvoor ik in Nederland heb gespeeld. Ik ben er goed ontvangen door superaardige mensen. De jongens in mijn team hebben me veel geholpen met het leren van de Nederlandse taal en de gewoontes van het land. Daarom ben ik erg dankbaar voor de mensen die ik bij deze geweldige club heb leren kennen.” Voorlopig zit hij hier dan ook nog even goed, vertelt hij. “Ik kan bij Ring Pass veel leren, dus ik denk dat ik voor nu bij de juiste club zit.” Hockeyen in coronatijd vindt Cian wel lastig. “Zelf presteer ik veel beter op het moment dat er een menigte mensen toekijkt en ons aanmoedigt. Dat is ook wat ik gewend ben vanuit Zuid-Afrika. Dat dat nu niet kan, heeft veel invloed op de sport. Het is ook jammer dat het nu echt alleen oefenen is, omdat de competitie stilligt. Het enige echte doel dat we momenteel hebben is fit blijven. Hopelijk kunnen we snel weer gaan spelen om de winst, in de competitie. Dat is natuurlijk wat we het liefst doen.”

Prestaties
In de afgelopen elf jaar heeft Cian diverse prestaties geleverd waar hij trots op is. “Ik was de eerste jongen ooit die op vijftienjarige leeftijd het eerste team van de ‘onder 18’ haalde op mijn school. Maar ook was ik aanvoerder van de onder 14 van Southern Gauteng, het hoogste wat je op die leeftijd in Zuid-Afrika kunt bereiken. Nog iets wat mij is bijgebleven is dat ik op mijn veertiende in de onder 16 speelde en 51 goals scoorde in mijn seizoen. Daarvoor werd ik toen geëerd door mijn school.”

Doelen
Zoals gezegd blijft Cian voorlopig nog bij Ring Pass, maar als het aan hem ligt is dit niet zijn eindstation. “Mijn doel was oorspronkelijk om het te schoppen tot het Nederlands elftal, maar ik heb gehoord dat dat hier erg moeilijk is. Toch ga ik proberen om er te komen, maar als dat niet lukt heb ik andere doelen. In de toekomst wil ik waarschijnlijk op zoek naar een andere club, omdat ik in de hoofdklasse wil spelen, maar dat is nog ver weg. Ik blijf bij Ring Pass tot het juiste moment daar is om te switchen.”

Ken jij ook een jong sporttalent uit de regio, iemand die veelbelovend is voor de toekomst? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet...!

Meer berichten