Ingmar Visser (Foto: Koos Bommele)
Ingmar Visser (Foto: Koos Bommele) Foto: KOOS BOMMELE

‘Roeien voelt alsof je vliegt over het water’

Algemeen

DELFT- Ingmar (23) doet al 5 jaar aan roeien en studeert in nanobiologie in Delft. Niet lang nadat ze begon met roeien kwam ze ook uit op wedstrijden. Dit jaar wil ze zich daar weer oprichten, mits de wedstrijden doorgaan.

Door Finn Rekveldt

Toen Ingmar in 2016 in Delft kwam studeren sportte ze al erg veel. “Als kind deed ik aan korfballen en op het moment skeeler en fiets ik veel. Toen ik in Delft kwam wilde ik een gezellige sport vinden en daar kwam na een korte zoektocht roeien uit. Vooral omdat het echt iets nieuws was, wat ik nog nooit had gedaan.” Wedstrijdroeien is ook echt andere koek dan roeien in een opblaasbootje, zo komt er bijvoorbeeld veel kracht bij kijken. “Het mechanisme waar je inzit werkt als een soort hefboom. Je moet natuurlijk met de riem op het juiste moment en met de juiste kracht een slag maken, maar de kracht die je gebruikt komt grotendeels vanuit je benen. Daarmee zet je kracht op een plankje in de boot om het mechanisme te bewegen.” Er komt ook nog eens een heleboel techniek bij kijken; “Het is eigenlijk een beweging die je constant oefent. Het juist gebruik van de riemen vereist veel finesse en timing, anders kun je jezelf gaan tegenwerken.”

Trajecten
Ingmar is lid van Proteus Eretes, toen ze daar begon heeft ze verschillende trajecten gevolgd tot ze aan het wedstrijdroeien begon. “Ik leerde eerst vooral de basis van het roeien. Na 5 weken ging ik over naar een sportieve groep waarbij we meer trainden. Een tijdje later kwam ik in een selectiegroep terecht en toen werd het wat serieuzer. Ik moest toen ook de keuze maken of ik wilde stoppen met drinken en vaker zou trainen om mee te gaan in het klassement en de wedstrijden. Een Olympische sporter die bij onze vereniging als trainer kwam haalde mij, toen ik bij de laatste selectie kwam over om door te gaan.”

Roeien
Het leukste aan roeien vindt Ingmar het varen zelf. “Als je die beweging juist maakt, kan het voelen alsof je vliegt over het water. Je versnelt die boot op een ontzettend stille manier en dat is gewoon heel leuk om te doen. Daarnaast is het racen met anderen gewoon heel leuk en als je samen roeit is het ook een soort mentaal spel.” Door de jaren heen heeft ze in verschillende soorten roeiboten gevaren, die allemaal ook weer een andere techniek of krachtinspanning vereisen. “In het eerst jaar zat ik vooral in een 8 (refereert naar de lengte). Daarna ben ik ook in kleinere boten gaan varen, waardoor het gaandeweg ook iets moeilijker werd omdat je bij kleinere boten ook meer techniek nodig gebruikt om de boot stabiel te houden. Dit jaar heb ik vooral in mijn eentje gevaren.”

Toernooien
In de tijd bij proteus heeft ze al aan verschillende toernooien mee gedaan. Een NK, EK voor 23, een EK voor universitaire studenten en verschillende wedstrijden in het klassement. In 2020 was het haar doel om mee te doen in de landelijke selectie onder 23. “Helaas mochten we door corona heel lang maar heel weinig trainen. Ik kreeg wel een apparaat thuis, maar dat is natuurlijk niet hetzelfde als het echte werk. Als vervanging heb ik daarom ook heel veel gefietst en geskeelerd om te door te blijven sporten.” In de zomer mocht er weer meer en kon er getraind worden. “Ik heb de hele zomer met een groep getraind voor het EK onder 23 in september. Er deden daar 7 ploegen mee en wij werden zesde. Veel andere groepen hadden langer kunnen trainen. Het evenement zelf was voor mij en de groep eigenlijk al heel erg leuk.” 2 weken geleden deed ze mee aan het NK klein, hier werd ze derde in de finale. Voor de toekomst zijn er nog een paar specifieke dingen die ze wil doen. “Ik kijk het van jaar tot jaar aan wat ik nog wil doen. Olympisch goud is natuurlijk het ultieme doel, maar daarvoor moet ik de investering van tijd en moeite afwegen. Wedstrijden blijf ik sowieso rijden.” Naast het olympische goud denkt ze ook na over een deelname aan het Britse Henley-toernooi. “Dit is een knock-out toernooi waarbij er heel veel tradities zijn zoals een net kledingvoorschrift. Het lijkt mij heel leuk om daar nog eens heen te gaan.” Dit jaar was er het plan om naar China af te reizen voor een toernooi, maar dit is afgelast vanwege de situatie rondom corona.

Studie
Naast het drukke trainingsschema is Ingmar na het afronden van haar bachelor aan de TU Delft verder gegaan met een master in het zelfde vak: Nanobiologie. “De combinatie van Natuurkunde wiskunde en biologie trekt mij gewoon ontzettend. Nanobiologie is in essentie een kwantitatieve manier van biologie beschrijven doormiddel van wiskunde en natuurkunde.” Ze weet nog niet wat ze wilt gaan doen na haar studie.