<p>Anke IJdens, co&ouml;rdinator van Home-Start Pijnacker-Nootdorp </p>

Anke IJdens, coördinator van Home-Start Pijnacker-Nootdorp

(Foto: )

‘Om hulp vragen bij de opvoeding is heel normaal’

PIJNACKER-NOOTDORP - Om hulp vragen als het even niet zo lekker loopt binnen het gezin is heel normaal. Dit is geen teken van zwakte, maar juist van kracht. De vrijwilligers van Humanitas Home-Start Pijnacker-Nootdorp ondersteunen jouw gezin graag.

“Het is heel normaal om als ouders van jonge kinderen vragen te hebben”, stelt Anke IJdens, coördinator van Home-Start Pijnacker-Nootdorp. “Toch ligt nog vaak een taboe op het vragen om hulp. Ouders hebben het idee dat ze het zelf moeten doen, maar er zijn vrijwilligers die ze met alle liefde willen ondersteunen.”

Om hulp vragen
Hulpvragen kunnen zeer uiteenlopend zijn. “Vaak zijn ouders overbelast. Dat kan komen door bijvoorbeeld een huilbaby, het zijn van alleenstaande ouder of een kind dat extra aandacht nodig heeft door een ziekte of beperking. Maar het kan ook gaan om gezinnen uit het buitenland die wegwijs moeten worden gemaakt in Nederland. Zo helpen wij meerdere statushoudergezinnen met praktische zaken, zoals taal en schoolsystemen.” Ook als je nog niet met grote problemen kampt, maar het gevoel hebt dat het ietsjes minder gaat, is het belangrijk om aan de bel te trekken en zo te voorkomen dat je in een neerwaartse spiraal terechtkomt en problemen groter worden. “Het is nu eenmaal niet zo makkelijk om kinderen op te voeden. Je bent geen slechte ouder, je bent een goede ouder maar op dit moment komt dat er even niet optimaal uit. Vanuit Humanitas Home-Start delen vrijwilligers ervaringen en tips om het opvoeden nét iets makkelijker te maken.”

Humanitas Home-Start
Gezinnen kunnen zichzelf aanmelden óf worden aangemeld voor Humanitas Home-Start. “Als coördinator ga ik op bezoek bij ouders om kennis te maken en te horen waar ze tegenaan lopen, wat ze graag zouden willen en om uit te leggen wat een vrijwilliger zou kunnen betekenen. Vervolgens bekijk ik welke vrijwilliger het beste bij het gezin past naar aanleiding van de hulpvragen vanuit het gezin, karakters van allen en de ervaring van de vrijwilliger. Tijdens een koppelingsgesprek onderzoeken het gezin, de vrijwilliger en ik of het een goede match is. Mocht de klik er zijn, gaan het gezin en de vrijwilliger samen het traject aan.” Het succes van Home-Start is aan het eind van het traject zichtbaar door ouders die weer vol energie zitten en het weer leuk vinden om de kinderen op te voeden.

Heeft jouw gezin een steuntje in de rug nodig? Meld je dan aan via 06-13340233 of a.ijdens@humanitas.nl. “Dat is heel normaal!”

Cheyenne Toetenel
Meer berichten