Links: Mike Verlaan (Foto: Koos Bommele)
Links: Mike Verlaan (Foto: Koos Bommele) Foto: KOOS BOMMELE

Podcast op wielen voor Delftse jongeren

Algemeen

DELFT- Mike Verlaan (25) start deze week met de opnames voor een nieuw Delfts project genaamd ‘De podcastbus’. Hij wil met deze podcast positieve verhalen van Delftse jongeren een podium geven en het over interessante onderwerpen of succesverhalen hebben.

Door Finn Rekveldt

STAD Delft (Stichting talent and dreams) is een non-profit stichting die als doel heeft om leuke projecten te organiseren voor en met jongeren. In 2007 is het begonnen in Haarlem en er zijn inmiddels meerdere vestigingen bijgekomen waaronder het gooi, Alkmaar en nu ook Delft. Volgens Mike Verlaan, jongerenprojectbegeleider sinds begin 2021 bij stad Delft, helpt de stichting voor al bij de uitvoering van ideeën. “Stel dat jongeren een schaaktoernooi of (als het weer kan) een festival willen organiseren dan zijn ze welkom. Dit doen we omdat we jongeren graag aan de slag zien gaan met hun talenten en hun dromen.”

De podcastbus
“Het is wel bekend dat jongeren hard worden getroffen door de coronacrisis. Ik wilde ze daarom met deze podcast een beetje een positief geluid meegeven.” Aldus Mike. Mike rijdt op willekeurige momenten rond bij plekken waarvan hij weet dat er een beetje jongeren zullen zijn. “Ik spreek ze dan op die plekken aan en leg ik het verhaal achter de bus uit en dan komen ze bij mij in de bus zitten. Vaak is het ijs wat dan al gebroken omdat ik een stukje van mijzelf laat zien.” De podcast heeft daarvoor ook een brede selectie aan onderwerpen en verhalen. “Het leuke is dat zo’n gesprek eigenlijk alle kanten op kan gaan en dat er geen verplichtingen zijn. Zomaar in de bus bij iemand stappen leer je natuurlijk van je moeder, maar zodra ze de bus zien en weten wat de intentie is dan wordt het heel positief ontvangen.”

Delft
Jongeren kunnen zich via sociale media en de website aanmelden om mee te doen in de podcast. Qua onderwerpen heeft Mike niet perse een voorkeur. “De podcast is heel lokaal, want het zijn verhalen van Delftse jongeren. Wat mij persoonlijk hartstikke leuk lijkt, is om jongeren te spreken die een specifieke droom hebben verwezenlijkt. De podcast slaat daarmee ook goed aan bij het doel van STAD en ik denk zelf dat het jongeren kan inspireren.” STAD Delft richt zich op jongeren tussen de 12 en 24, voor de podcastbus is dat vanaf ongeveer 16. “We hebben wel een leeftijdscategorie waar we ons op richten, maar als je iets ouder of jonger bent mag je je ook gewoon aanmelden.” Mike hoopt de eerste aflevering van de podcast in de komende weken uit te brengen.