<p>Bezoekers genieten van een biertje op een terras op de markt. (Foto: Koos Bommel&eacute;)</p>

Bezoekers genieten van een biertje op een terras op de markt. (Foto: Koos Bommelé)

(Foto: KOOS BOMMELE)

Versoepeling horeca, ‘Eerste stap naar de oplossing’

DELFT- Op woensdag konden door de landelijke versoepelingen de terrassen van horeca ondernemers in Delft weer beperkt open. Voor veel ondernemers biedt deze eerste stap weer een stukje perspectief voor hun bedrijf het komend jaar. De horeca was al sinds oktober bijna volledig dicht.

Door Finn Rekveldt

Na een flink drukke Koningsdag zonder activiteiten in de stad, anders dan het eten van tompoezen, konden mensen tussen 12.00 uur en 18.00 uur weer genieten van een biertje op het terras. Jon Cornelese, voorzitter van Koninklijk Horeca Delft zag dat de opening veel plezier bracht: “Je merkte dat iedereen blij was dat de terrassen weer open konden. Van de handhaving hoorde ik dat het redelijk druk was, maar dat de regels goed werden nageleefd. Het ging soepel.” Op dit moment zijn er in de horeca nog heel wat beperkingen. Zo zijn de openingstijden beperkt, mogen er maximaal twee mensen aan tafel (voor mensen uit hetzelfde huishouden of bij kinderen onder de 13 geldt hiervoor een uitzondering) en geldt er per terras een maximum van vijftig gasten. Indien er kuchschermen aanwezig zijn mogen tafels op minder dan 1,5 meter van elkaar staan. Daarbij geldt net zoals vorig jaar dat er een gezondheidscheck plaatsvindt voordat je plaats kunt nemen op het terras. De grootste beperking richt zich echter op de diensten binnen. Klanten mogen namelijk alleen naar binnen voor betalingen of het toilet. Hierdoor is het voor cafés en restaurants die geen terras hebben onmogelijk om open te gaan.

Perspectief
Volgens Jon geldt dit nieuwe perspectief helaas niet voor iedereen: “Het is natuurlijk positief dat die eerste stap naar de oplossing is gezet. Maar er zijn ook horeca ondernemers die geen terras hebben, en binnen is er nog niks mogelijk. Dit wordt zeker een uitdaging als het gaat regenen, zoals afgelopen donderdag. Vooral voor de ondernemers die geen overkapping of een parasol hebben.” Jon benadrukt dan ook dat er meer mogelijkheden nodig zijn op de korte termijn: “Veel restaurants kunnen nog niks wat betreft het diner. Voor 18.00 uur dineert er niemand. Qua drukte is het ook handiger om openingstijden niet te beperken, zodat de drukte zich meer spreidt over de gehele dag. Nu beperkt de drukte zich binnen de piekuren. Daarbij zie je dat mensen nu na 18.00 uur zelf drank halen en thuis met te veel samenkomen. Door dit over de gehele dag te verspreiden in de horeca wordt het veel beter controleerbaar.” Voorzitter van Koninklijk Horeca Nederland, Rober Willemsen, stelde eerder deze week in een uitzending van NPO Radio 1 al de eis dat op 11 mei de binnenruimten in de horeca ook open moeten kunnen. Volgens hem heeft de horeca afgelopen zomer bewezen dat het met de juiste ventilatie en afstand veilig open kan.

Zorg en vaccinaties
Hoewel veel Delftenaren uitkijken naar een heerlijk tapbiertje op het terras, zijn er ook zorgen over de beperkte heropening van de terrassen. Directievoorzitter van het Reinier de Graaf Gasthuis, Carina Hilders liet vorige week al weten dat de toestroom naar de ziekenhuizen nog hoog is. “De druk op onze medewerkers blijft onverminderd groot. Ze zijn moe, maar blijven overeind om iedereen die zorg nodig heeft de juiste en veilige zorg te kunnen blijven bieden. Nog steeds hebben we te maken met een grote toestroom aan Covid-patiënten, maar onze continuïteit van zorg is absoluut gegarandeerd.” Deze week werd gemiddelde daling in de besmettingen geconstateerd ten opzichte van de week daarvoor. De bezetting in de ziekenhuizen, bleef echter stabiel. Bij de laatste versoepelingen werd er in de prognose van het RIVM een dalende trend voorspeld, die is op dit gebied nog niet te zien. In de algemene sterftecijfers is een lichte daling te zien. Het RIVM meldde vorige week dat door de vaccinatie van ouderen boven de 60, in deze groep de ziekenhuisopnames niet langer toenemen. Bij mensen boven de 80 nemen de besmettingen zelfs af. Op dit moment zijn er naar schatting 5,3 miljoen prikken gezet. Maandag is de vaccinatie van thuiswonenden die geboren zijn tussen 1952 en 1955 gestart. Naar verwachting krijgen vanaf volgende week mensen die geboren zijn tussen 1961 en 2003 met een medische indicatie een uitnodiging. Dit gaat om mensen die jaarlijks de griepprik ontvangen.

Verloop in Delft
In een korte reactie liet burgemeester Marja van Bijsterveldt weten hoe de opening van de terrassen is verlopen: “De eerste dag dat de terrassen open waren is gelukkig goed verlopen. Het was lekker weer, dus een aantal terrassen zat al snel vol toen ze om 12.00 uur open gingen.” Op het gebied van handhaving van de tijdsbeperkingen, ziet Van Bijsterveldt nog wel problemen. “Het blijkt nog wel even wennen te zijn dat de gasten om 18.00 uur het terras moeten verlaten. De boa’s hebben hier en daar gasten en ondernemers moeten aansporen om af te rekenen en te vertrekken. Ik hoop van harte dat over niet al te lange tijd ook de avond weer beschikbaar komt.” De burgemeester liet ook weten dat ze hoopt dat mensen de coronaregels in de horeca zullen naleven. “Tot het moment dat het in de avond ook weer open kan, houden we ons ook in Delft aan de huidig geldende coronaregels. Alleen op die manier is de coronapandemie het snelst voorbij en kan de stad steeds weer verder open. Ik reken op ieders medewerking.”

Finn Rekveldt
Meer berichten